latinica  ћирилица
28/11/2023 |  15:20 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

"Кликни главом" за заштиту дјеце на интернету (ВИДЕО)

Формирање тзв. мрзилачких група, уцјене, пријетње, сексуално узнемиравање - ово су најчешћи облици насиља којима су на интернету махом изложени млади.
Бањалука - конференција о заштити дјеце на интернету - Фото: СРНА
Бањалука - конференција о заштити дјеце на интернетуФото: СРНА

У Бањалуци је одржана конференција којојм је озваничен почетак кампање борбе против насиља на инернету под називом "Кликни главом". Кампања се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Бесплатни "плави телефон", на који се дјеца углавном јављају због менталног здравља, насиља и проблема у комуникацији са вршњацима, ове године је мјесечно биљежио између 1.500 и 1.700 јављања.

Помоћник министра за омладину Републике Српске Бранка Малешевић изјавила је да је циљ ове конференције превенција, али и скретање пажња младима и осталима на негативне појаве говора мржње на интернету, али и на посљедице које носи.

Према њеним ријечима, кампања "Буди другачији, блокирај хејт" реализована је прошле године и имала је запажене резултате, а млади су јој се одазвали.

Она сматра да сличне активности морају бити сталне, те напоменула да институције раде оно што је у њиховој надлежности - полиција и стручна лица.

Говорећи о казнама и кривичним дјелима, Малешевићева је рекла да Кривични закон Републике Српске има дефинисана дјела која угрожавају безбједност лица и на интернету.

Директор Удружења "Нова генерација" Саша Рисојевић рекао је да је "плави телефон" /080-05-03-05/ бесплатан и доступан сваког радног дана од 9.00 до 22.00 часа.

Рисојевић је рекао да се на интернету најчешће праве такозване "мрзилачке групе" на којима се појединци покушавају дискредитовати, а присутно је и сексуално узнемиравање.

Он је рекао да "плави телефон" може пружити основну психолошку помоћ и изградњу повјерења, што је важно сваком дјетету које трпи одређену врсту насиља, а важна је и сарадња са другим надлежним установама.

Вујаковић је најавио да ће бити креирана и интернет страница "Кликни главом", на којој ће моћи бити пријављен непримјерен садржај и насиље, а сви подаци биће просљеђивани Министарству унутрашњих послова Републике Српске.