latinica  ћирилица
28/11/2023 |  15:39 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

ЕУФОР: Нема доказа који би потврдили постојање паравојних кампова

ЕУФОР-у нису достављени докази или информације које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова у БиХ, навели су из ЕУФОР-а.
ЕУФОР - Фото: РТРС
ЕУФОРФото: РТРС

- Како би одржавао свеобухватан преглед ситуације на терену, ЕУФОР користи различита средства за стицање детаљног и објективног увида у безбједносну ситуацију у БиХ - наводи се у одговору ЕУФОР-а на питање Срне о изјави министара одбране у Савјету министра Зукана Хелеза да у БиХ "постоје одређене снаге које су потпуно довољне, осим ЕУФОР-а, да осигурају потпуну безбједност и помогну Оружаним снагама БиХ и БиХ да буде сигурна", за које није желио да се изјасни чије су.

Осим начина за прикупљање података и средстава који има на располагању, ЕУФОР одржава редовне контакте са својим партнерима у власти у БиХ, од локалног до нивоа БиХ, који се баве безбједносним питањима.

- Још једном потврђујемо нашу посвећеност сарадњи са властима у БиХ како бисмо ефикасно одговорили на потенцијалне безбједносне пријетње. ЕУФОР континуирано улаже напоре у праћење развоја ситуације у региону с циљем одржавања безбједног и стабилног окружења - истичу из ЕУФОР-а.

Сарадња ЕУФОР-а са представницима власти у БиХ је од кључног значаја како би се обезбиједио проактиван и усклађен одговор на било који изазов, наводе из ЕУФОР-а и додају да остају чврсто посвећени безбједности у региону.

- ЕУФОР је активан и на локалном нивоу широм БиХ, са својих 19 тимова за везу и осматрање /ЛОТ куће/ који су смјештени у локалним заједницама у свим дијеловима земље. ЛОТ куће су у свакодневном контакту са локалним заједницама и властима. Ово ЕУФОР-у омогућава да одржава директан контакт са становништвом и идентификује било које питање које би могло представљати пријетњу сигурном и стабилном окружењу - напомињу из ЕУФОР-у.

ЕУФОР ће, уз сталну подршку и посвећеност ЕУ, наставити да прати развој безбједносне ситуације и одржава тијесне везе са партнерима у власти у БиХ, додаје се у одговору уз напомену да остају посвећен снажном партнерству са БиХ.

Хелез је изјавио за да у БиХ "постоје одређене снаге које су потпуно довољне, осим ЕУФОР-а, да осигурају потпуну безбједност и помогну Оружаним снагама БиХ и БиХ да буде сигурна".

- Могу поручити грађанима зато што знам кога имамо, шта имамо у БиХ да буду мирни и спокојни, да нема никаквих проблема - рекао је Хелез.