latinica  ћирилица
28/11/2023 |  16:08 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Кошарац на панел дискусији у Београду о регионалној економској сарадњи

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац учествује на 23. Економском форуму у Београду, који окупља велики број учесника, државне званичнике Србије и земаља из региона, као и представнике међународне заједнице.
Економски форум у Београду - Фото: РТРС
Економски форум у БеоградуФото: РТРС

Дводневни Форум данас је свечано отворио први потпредсједник Владе и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, а министар Кошарац учествоваће сутра на панел дискусији о регионалној економској сарадњи, заједно са министром привреде Србије Слободаном Цветковићем.

Кошарац је истакао да ће на Форуму бити разговарано о економским изазовима данашњице, стварању услова за конкурентнију и инклузивнију привреду, регионалној сарадњи и слично.

- Србија је данас регионални економски лидер и представља примјер који треба да слиједимо. Позитивна инвестициона клима, отварање нових радних мјеста, партнерство са ЕУ, али и нови уговори о слободној трговини са Кином, Евроазијском царинском унијом, иницијативе за чланство у Бриксу... Све ово су одличне теме о којима треба отворено и без предрасуда разговарати и анализирати бенефите за домаћи привредни сектор - нагласио је Кошарац.

Он је рекао за Срну да је ЕУ важан спољнотрговински партнер БиХ, али да је чињеница да је ССП у одређеним дијеловима неповољан за домаће привреднике, због чега је потребно извршити његову адаптацију.

- Фокусираћу се и на регионалну сарадњу, са нагласком на "Отворени Балкан". Република Српска остаје опредијељена за позитивне регионалне токове и подржава чланство БиХ у овој иницијативи. Нажалост, неоправдани застој фабрикује ФБиХ, која се противи чланству у 'Отвореном Балкану' и држи заробљеним привредне заједнице Српске и ФБиХ - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је то апсолутно неприхватљиво за Републику Српску и да домаћи привредници из оба ентитета испаштају због ФБиХ. "Желимо да пратимо регионалне трендове и да повезујемо привреднике", додао је Кошарац.

Подсјетио је да је Србија најважнији спољнотрговински партнер БиХ у оквиру ЦЕФТА-е.

- Опредијељени смо да јачамо и унапређујемо нашу сарадњу, као и братске везе. Поносни смо на одличне односе предсједника Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића - поручио је Кошарац.

Изразио је захвалност Србији на помоћи и подршци реализацији великог броја пројеката како у Републици Српској, тако и у ФБиХ.