latinica  ћирилица
28/11/2023 |  16:35 | Аутор: Б92

Ђоковић није одбио допинг тест

Неколико дана по завршетку такмичења на финалном турниру Дејвис купа, завршена је прича око тестирања на допинг.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/Jorge Zapata, илустрација) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/Jorge Zapata, илустрација)

Иако су многи пожурили да оптуже Новака Ђоковића да је избјегавао обавезу да се тестира прије меча, то није био случај, јер су се огласили из самог сједишта Јединице за интегритет тениса.

Ђоковић је касније изразио незадовољство што му је поремећена рутина припрема за сам меч, али је све урадио по протоколу, као и сви остали из српског тима.

Они су на 90 минута прије меча четвртфинала са Великом Британијом обавијештени да ће бити тестирани, тако да су их људи из Агенције за антидопинг од тада пратили у стопу.

Из Јединице за интегритет тениса (ИТИА) су потом објаснили да су српски тенисери имали избор да дају тест прије или послије меча.

- Прва ствар коју треба рећи јесте да Ђоковић није одбио тест. Правила кажу да када је играч обавијештен, он мора да обезбиједи узорак што је прије могуће. У тимском такмичењу као што је Дејвис куп, играчи могу бити информисани прије меча, док у другим такмичењима, тестирање се обично врши послије меча. Процедура није мијењана, како за турнир, тако ни за играче - објаснили су из ИТИА.

-  У Дејвис купу, тимови се обавјештавају прије почетка меча. То дозвољава играчима да изаберу да ли ће дати узорак прије меча, или ће онда то урадити послије. Имају избор. Неки то раде прије, јер их чини слободнијим послије меча, што није лоше, јер тиме избјегавају да се дуже задрже у комплексу послије давања узорака - додао је извор из ИТИА.

Тиме је практично стављена тачка на све приче око давања резултата узорка на финалном турниру у Малаги.