latinica  ћирилица
28/11/2023 |  18:36 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Од четвртка обилније падавине у Хрватској

У Хрватској од четвртка уз јачање југа и југозападњака стижу нови облаци и обилније падавине, најављују метеоролози.
Киша (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Киша (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

У четвртак се очекују обилне падавине, а петак ће у готово цијелој земљи бити кишовит.

У многим ће предјелима пасти и више од 50 литара кише по метру квадратном, на обали су могући и интензивни пљускови праћени грмљавином.

Изражене падавине ће већ у четвртак, 30. новембра, почети обилном кишом у Словенији те на подручјима Истре и Ријеке, затим Горског котара, Лике и централне Хрватске. Падавине ће узроковати брз и велики раст водостаја на ријекама тих подручја /Купа, Сава, Добра, Корана, Мрежница, Глина, Уна, Сутла, Крапина.../.

Купа и Корана у Карловцу би могле достићи свој врхунац у значајним мјерама одбране од поплава 2. децембра, као и Сава у Загребу. Мањи, бујични водотоци ће брзо реаговати на нове падавине и могли би узроковати проблеме и раније.

С приливом хладнијег ваздуха киша ће прелазити у сусњежицу и снијег. До суботе ујутро, а посебно у суботу сњежни покривач ће се формирати и у неким нижим дијеловима, па се повремено треба рачунати на клизаве коловозе и поледицу.

Дуваће јака на сјеверном дијелу и олујна бура. Уз јак сјевероисточни вјетар у горју те падање снијега и сусњежице услови вожње биће отежани јер ће мјестимично мећава и вијавица смањивати видљивост. До недјеље ће падавине постепено престати.