latinica  ћирилица
28/11/2023 |  19:21 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Настављене консултације о буџету за наредну годину (ВИДЕО)

У Влади Републике Српске настављене су консултације о изради буџета за наредну годину.
Вишковић са Организацијом старјешина - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић са Организацијом старјешинаФото: Уступљена фотографија

Данас је премијер Радован Вишковић разговарао са представницима Конфедерације синдиката и Организацијом старјешина Војске Републике Српске.

Предсједник Владе је рекао да ће планирани буџет за 2024. годину утицати на побољшање статуса борачких категорија, а међу њима и старјешина Војске Републике Српске

Закључено је да је приоритет заштита и очување Републике Српске.

- Постигли смо потпуну сагласност како бисмо даље ефикасније, успјешније радили на ширењу и јачању патриотског фронта снага за одбрану Републике Срспке и српског народа - навео је Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Представници Конфедерације синдиката премијеру су пренијели захтјеве радника за повећање зарада, али и промјене колективног уговора у појединим предузећима.

- Економска струка и економски показатељи морају да нам дају колика то мора да буде најнижа плата у Републици Српској а раст најниже плате то је званицни став конфедерације мора да прати раст осталих плата по степену стручне спреме - рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Коначни договор о најнижој плати између социјалних партнера за сада није постигнут.

У Влади чекају њихов договор.

- Ми и даље не одустајемо од тога да најнижу плату у Републици Српској треба да договоре социјални партнери, а то је Савез синдиката и Унија удружења послодаваца. Шта би они договорили, ја ћу то данас да потпишем - навео је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

- Нико неће да одступи ни милиметар од својих захтјева. Ту би наводно требао да се води дијалог али ту нема ни Д од дијалога -  додао је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

Повећање плате у Српској представља дуготрајан и захтјеван процес, истакао је премијер најављујући повећање пензија и примања за запослене у просвјети.

Рекао је да ће до краја ове седмице у Влади бити документ о економској политици и буџету за наредну годину.