latinica  ћирилица
28/11/2023 |  19:48 ⇒ 29/11/2023 | 07:17 | Аутор: СРНА

Састанак "Тројке" и ХДЗ-а: Човић позвао на поштовање договора; СДП стоји иза Хелеза

Предсједник-а ХДЗ БиХ Драган Човић поручио је да партнери у власти на нивоу БиХ треба да се држе договореног програма, те истакао да ће свима бити лакше ако буде што мање изјава у јавности које ће бити оптерећење за европски пут БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Човић је након састанка са представницима "Тројке" рекао да ће наредних дана бити интензивирана комуникација са СНСД-ом како би што прије били усаглашени ставови о темама за предстојећи састанак у Бриселу, али и темама које се тичу функционисања Савјета министара и парламента БиХ.

- Порука свим колегама, а посебно нама који данас предводимо позицију на нивоу БиХ и ФБиХ, да се суздржимо од потребе да баш на све реагујемо и све коментаришемо, јер није вријеме за такве активности - рекао је Човић у Сарајеву.

Он је изразио увјерење да ће преговори о функционисању извршне и законодавне власти у будуће протицати у позитивној атмосфери, те истакао да је важно усагласити ставове о буџету БиХ.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић рекао је да стоји иза актуелног сазива Савјета министара.

- Посланици СДП стоје и иза кандидатат СДП-а за министра одбране Зукана Хелеза, као и иза комплетног Савјета министара, јер знате да је било инцијатива и за промјену неких других министара - рекао је Никшић.

Он је навео да у сваком случају најприје треба утврдити повреду закона, па тражити нечију одговорност.

Никшић је рекао да ће са партнерима из Републике Српске настојати да дође до компромисних рјешења.

- Свјесни смо да се неке ствари не доносе само између нас, имамо партнере из Републике Српске са којима ћемо разговарати како би компромисима дошли до рјешења која ће нам омогућити да отворимо преговоре о чланству у ЕУ - истакао је Никшић.

Предсједник странке Народа и правде Елмедин Конаковић поручио је да му је драго што је на састанку акценат био на функционалности Владе ФБиХ и федералним процесима који су у претходном периоду били отежани због компликоване ситуације у парламентарним комисијама.

- У Парламенту подлијежемо притиску најдеструктивније опозиције икада. Пронашли смо нека рјешења за блокаде у двије комисије. Имам за њих лошу вијест, нашли смо рјешење да то одблокирамо. Биће им жао што су то радили - поручио је Конаковић.

Представник Наше странке Предраг Којовић изразио је увјерење да ће БиХ у марту отворити преговоре за приступање ЕУ.

Којовић је навео да је важно што је постигнита конструктивна атмосфера међу различитим странкама како би био остварен циљ приближавања Европи.