latinica  ћирилица
28/11/2023 |  19:50 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Коротченко: Циљ набавке руских хеликоптера - јачање одбране због Косова и Српске

Набавка руских хеликоптера "Ми-35" није само политички корак, већ, прије свега, мјера за јачање одбрамбених способности Србије због ситуације на Косову и Метохији и притисака на Републику Српску, оцијенио је руски војни аналитичар Игор Коротченко.
Хеликоптери (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Хеликоптери (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Коментаришући то што је недавно на војном аеродрому код Београда приказано 11 руских хеликоптера "Ми-35" које је Србија купила од Кипра, Коротченко је рекао да испорука хеликоптера, по борбеним својствима неких од најбољих ове класе, указује на добре односе Београда и Москве, али и велику приврженост Србије Кремљу.

- Разумије се да се то не ради зарад побједе на парламентарним изборима /у Србији/, већ с циљем јачања одбрамбених способности земље. На Косову се развија прилично напета ситуација, гдје, под окриљем Кфора, Албанци спроводе политику дискриминације, притисака и обећавају насилне акције против српског становништва које тамо живи - изјавио је Коротченко за РИА "Новости".

Према његовим ријечима, присуство хеликоптера "Ми-35" у Београду "охладиће усијане главе лидера ове енклаве, непризнате од стране Русије, Србије и других чланова међународне заједнице".

Коротченко је рекао да је и Русији одговарало да ови хеликоптери, чији је примарни купац био Кипар, буду предати Србији, јер би у другом случају, уз јачи притисак из САД, они могли да заврше у редовима Оружаних снага Украјине.

Према његовим ријечима, куповина руског наоружања преко посредника, у овом случају Кипра, умјесто директно од Кремља, јесте оправдана, будући да је Запад увео санкције против Москве.

Коротченко сматра да је набавка и "одговор Београда на недавну посјету генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Балкану" и да је Србија тиме још једном исказала своје војно-политичке симпатије према Русији.

- Одабир оружја у корист руског наоружања, па макар и набавком путем Кипра, српско руководство још једном демонстрира своје војно-политичке симпатије. То је значајан уговор за оне који у српском друштву подржавају опште јачање веза са Русијом - оцијенио је Коротченко, који је и уредник часописа "Национална одбрана".

Он је навео да је договор Србије и Кипра био закључен уз сагласност Русије, будући да је Београд савезник Москве и да се услов - да је за испоруку било потребно да стигне и одобрење руске стране - налази у првобитним уговорима закљученим са претходним купцем "Ми-35", преноси РТ Балкан.