latinica  ћирилица
28/11/2023 |  21:56 ⇒ 29/11/2023 | 07:58 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Иза нелегалног поступка против Додика стоји Запад предвођен Америком (ВИДЕО)

Иза нелегалног поступка који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика стоји Запад предвођен Америком, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић у нашој емисији Српска пред судом.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је истакао да колективни Запад у Додику, као лидеру суверениста који одржава добре односе са Русијом, види пријетњу.

Он је рекао да се иза свега крије намјера уклањања Додика са политичке сцене, укидање Републике Српске и отварање пута ка етничком чишћењу Срба.

- Ово није никакав судски поступак, ово је пародија у којој лажни високи представник нешто покреће, а онда лажно судство и Тужилаштво БиХ, који не постоје у Дејтону већ су наметнути, покушавају да процесуирају легитимног и легалног предсједника који је уставна категорија, изабран од стране народа. Ово је политичка и геополитичка трагикомедија и љага у демократији - нагласио је Анђелковић.

Он каже да Запад неће успјети да сломи предсједника Српске.

- Сламање Милорада Додика, што се неће десити, значило би сламање Републике Српске, а сламање Републике Српске значило би етничко чишћење Срба. Не нападају они Додика ни због чега другог, већ зато што је онемогућио реализацију њихових планова - максималистичких планова Алије Изетбеговића из 90-их година, а знамо да тамо гдје је успио да их реализује, попут Сарајева, Срба више нема - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је Додик показао спремност да преузме ризик и трпи нападе због одбране српских националних интереса.

- Додик је на позицијама чврсте националне политике и нико нема право да напада њега и његову породицу - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да се у процесу против Додика бране принципи владавине права у БиХ и да је, како каже, свако ко то не види апсолуто политички слијеп и гура БиХ у велику трагедију.

Анђелковић је поновио да Кристијан Шмит нема легитимитет, што су јасно рекле двије чланице Савјета безбједности УН - Русија и Кина.

- Русија и Кина су јасно поручиле да Шмит није високи представник, већ узурпатор и то потврђује позицију Републике Српске, јер су двије чланице СБ УН експлицитно заузеле став о том. Ово што ради Шмит није одраз снаге већ немоћи, битно је само да будемо смирени и чврсти и нико неће моћи да нам наметне нешто што не желимо - нагласио је Анђелковић.

Он је поручио да Запад не може сломити српски народ који се вијековима борио и истрајавао, истичући да имамо обавезу према прецима и будућим генерацијама да истрајемо и сачувамо Републику Српску.

- Не могу нас побиједити, ако ми сами себе не побиједимо. Да су могли да нас побиједе, они би то урадили много раније. Кад је Република Српска створена, Запад је био најјачи. Да су могли да нас побиједе, тад би нас побиједили и наметнули уређење какво желе. Од 1995. до 2023. колико год да су отимали овлашћења, нису успјели да елиминишу суштину - да је Република Српска држава са својом полицијом, судством и администрацијом. Ако то нису успјели да ураде када су били најјачи, ако бисмо им то данас допустили, преузели бисмо на себе бреме велеиздаје - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да свако ко данас каже "морамо да се договарамо на своју штету" заговара скок у провалију, јер, како каже, колико год ми били кооперативни, од нас се увијек траже још.

- Дошло је вријеме да кажемо "не" и мислим да Бањалука у том погледу служи као узор свим Србима - сматра Анђелковић.

Додаје да је Република Српска држава унутар сложене бх. заједнице и да успијева да се бори против западних притисака као друге, много веће земље, које имају хаброст да изађу на црту Америци.

Анђелковић каже да се Република Српска и њено руководство бори за очување Дејтонског споразума, који је у тренутку постизања прихваћен као компромисно рјешење.

- Тада је направљен болан, али искрен компромис. Као што су Срби ушли у Југославију искрено, тако су ушли и у дејтонски аранжман. Идеја је била - шта је било, било је, хајде да нађемо начин како сви да будемо на пола задовољни или незадовољни. Међутим, друга страна је то доживјела као једну врсту замке за Србе и основ за превару - рекао је он.

Анђелковић каже да су се геополитичке околности драстично измијениле од тренутка потписивања Дејтонског споразума до данас.

- Запад види да му вријеме измиче и Америка, као умишљени хегемон, увиђа да то више није. Када је потписан Дејтонски споразум 1995. године, Кина је имала десет пута мањи БДП, изражен кроз паритет куповне моћи, од Америке. У Русији је Андреј Козирјев био министар спољних послова и Русија је клечала пред Америком. Данас, 2023. године, Кина има око 40 одсто већи БДП од САД. Русија, која је 1995. молила да уђе НАТО, данас се супротставља са штитом и мачем у рукама НАТО агресорима, полако редефинише односе у свом окружењу и поново је прворазредна сила. Запад, схватајући то, покушава да очисти своје двориште. Американци знају да не могу да одрже хегемонију у глобалним размјерама и желе да у свом атару успоставе правила - истакао је Анђелковић.

Он је нагласио да одбрана Републике Српске није само одбрана Дејтона и националних права Срба западно од Дрине, већ одбрана елементарне егзистенције српског народа на овом простору.

- Да нема Републике Српске, дошли би до онога што је Анте Павелић започео 1941. године - да нема Срба - рекао је Анђелковић.

Анђелковић је нагласио да је циљ Американаца Дејтон два, односно пројектовање садашњег уређења Федерације на читаву БиХ.

- Тиме би Република Српска била сведена на ингеренције кантона и подијељена на два, три кантона. Ми добро знамо како пролазе Хрвати у заједници са бх. муслиманима - потпуно су маргинализовани и нестају. То би се исто дешавало са Србима на просторима који би били редефинисани на начин који у Сарајеву желе - рекао је он.

Анђелковић је увјерен да ће се српски народ успјешно одупријети свим притисцима и изаћи као побједник из ове геополитичке борбе.