latinica  ћирилица
28/11/2023 |  22:09 | Аутор: РТРС

Додјелом награда завршен 17. Међународни фестивал документарног филма "Први кадар"

Додјелом награда, у Источном Сарајеву, свечано је завршен 17. Међународни фестивал документарног филма "Први кадар".
Филмски фестивал "Први кадар" - Фото: РТРС
Филмски фестивал "Први кадар"Фото: РТРС

Гран при "Стећак Кнеза Павла Раденовића" за најбољи филм додијељен је филму "Призван позван" редитеља Луке Папића и Срђа Вуча, из Србије.

Први пут додијељена је награда за најбољи играни филм региона филму "Кајмак" Милка Манчевског, из Сјеверне Македоније, који је лауреат фестивала.

Специјална награда фестивала додијељена је документарном филму "Мој Бранко не лаже" режисера Бранка Лазића, који је рађен у продукцији РТРС.

- Већ прошле и ове године студентски филмови су добили једну нову димензију, један нови замајац, на што сам посебно поносан и срећан, што имамо озбиљних, не документарних који су били на неком нивоу. Сада је и кратки играни филм на једном завидном нивоу, и имам утисак да из тих школских радионица излазе веома озбиљне кратке форме - рекао је Драган Елчић, предсједник жирија.

Умјетнички директор фестивала, Александра Митрић Штифанић, навела је да је веома значајно што је публика имала прилику да види филмове који су нису били у Зворнику и Источном Сарајеву те умјетничке филмове који су учествовали на најзначајнијим филмским фестивалима у свијету.