latinica  ћирилица
29/11/2023 |  07:07 ⇒ 08:47 | Аутор: Агенције

Израел добио списак талаца за данашњу размјену затвореника са Хамасом

Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанијахуа саопштила је да је добила списак са именима отетих Израелаца које Хамас треба да ослободи данас током дана, што је шеста групу талаца која ће бити ослобођена у оквиру привременог примирја у Гази између Израела и палестинских милитаната.
Размјена талаца (Фото: EPA/ABIR SULTAN) -
Размјена талаца (Фото: EPA/ABIR SULTAN)

У саопштењу из кабинета израелског премијера наводи се да су породице оних који се налазе на списку обавијештене, без давања додатних детаља, преноси Тајмс оф Израел.

Данас је други дан дводневног продужења примирја у Гази. У оквиру договореног привременог прекида ватре, Хамас је ослободио дио таоца које су палестински милитанти заробили током разорног напада на југ Израела 7. октобра, у замјену за ослобађање палестинских затвореника и улазак веће количине хуманитарне помоћи у Газу.

Према условима споразума, прекид ватре би могао да се продужи за више дана, до укупно 10 дана, ако Хамас сваког дана ослободи најмање 10 додатних талаца, при чему би Израел ослободио више затвореника, према договору три за сваког таоца.

Шеф Мосада Дајвид Барнеа посјетио је јуче Катар где се разговарало о потенцијалном даљем продужењу примирја.