latinica  ћирилица
29/11/2023 |  08:01 ⇒ 08:04 | Аутор: СРНА

Поледица, мокро и клизаво - возачи опрез

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија по мокрим и клизавим коловозима, а возачи треба да буду опрезни јер има и поледице, посебно у вишим предјелима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Клизави коловози - Фото: РТРС
Клизави коловозиФото: РТРС

- Возачима савјетујемо да на пут не крећу без зимске опреме - напоменули су из овог савеза.

На дијелу магистралног пута гранични прелаз Рача-Балатун и регионалном путу Горња Чађавица-Љељенча данас ће бити санирани коловози, те ће саобраћај бити наизмјеничан, једном саобраћајном траком, уз повремене прекиде.

На регионалном путу Разбој-Руданка, на превоју Љескове воде, саобраћај је због радова успорен за путничка возила, док се теретна преусмјеравају на алтернативни правац преко Јелаха.

На дионици магистралног пута Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор, до 31. децембра биће измјене у одвијању саобраћаја.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

Због реконструкције дионице магистралног пута Александровац-Александровац, ауто-пут, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због санације клизишта на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим саобраћаја до 19. децембра.

На дионици регионалног пута Рача-Вршани измијењен је режим у одвијању саобраћаја, ради регулисања улаза и излаза возила градилишта, ангажованих на изградњи дионице ауто-пута Рача-Бијељина.

Због санације клизишта на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због радова, доћи ће до измјене режима саобраћаја постављањем саобраћајне сигнализације на дионици магистралног пута Власеница-Хан Пијесак један.

За вријеме реконструкције дионице магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/ измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта, саобраћај се одвија успорено.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На дионици магистралног пута Хан Пијесак један-Хан Пијесак два и дионици Хан Пијесак два-Соколац у току је рехабилитација пута, па је потребно прилагодити брзину кретања возила и обратити пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је због рехабилитације магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола, као и због изградње кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника, јер након деструкција надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На Мосту краља Александра у општини Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док је за путничка возила брзина кретања ограничена на 20 километара на час.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На подручју ФБиХ, на магистралном путу Ливно-Шуица возачи су упозорени на честе изласке дивљих коња на коловоз.

Актуелни су радови на путевима Јабланица-Мостар, Нови Травник-Бугојно, Биљешево-Лашва, Чевљановићи-Нишићи и Кључ-Сански Мост /на улазу у Сански Мост/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због протеста у Хрватској, преко граничног прелаза Орашје-Жупања не могу саобраћати аутобуси и теретна возила.