latinica  ћирилица
29/11/2023 |  08:43 ⇒ 11:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Возачи у Словенији више неће смјети да имају промил алкохола у крви

Словеначки парламент усвојио је Резолуцију о националном програму безбједности на путевима у наредних седам година, који подразумијева ограничење брзине кретања на 30 км на сат на више путних праваца, а возачи неће смјети да имају ни промил алкохола у крви.
Алкотест (Фото:EPA/ERIC VIDAL BELGIUM OUT) -
Алкотест (Фото:EPA/ERIC VIDAL BELGIUM OUT)

Нове мјере би требало да обезбиједе да до 2030. на путевима не погине више од 50 људи и да у несрећама не буде више од 400 повријеђених.

Резолуција предвиђа и развој инфраструктуре како би се додатно промовисало сигурно коришћење јавног превоза, пјешачење, бициклизам и други облици мобилности.

Уједно се планира проширење подручја с највећом допуштеном брзином од 30 километара на сат и подручја умјереног саобраћаја, посебно у близини школа, вртића, на раскрсницама јавног путничког саобраћаја и насељеним мјестима.

Резолуција, између осталог, предвиђа пооштравање закона за повратнике у саобраћајним прекршајима и могућност подизања одштетног захтјева за изазивање тешке саобраћајне несреће због алкохола или дрога са 13.560 евра на 130.000 евра, пренијела је словеначка Н1.