latinica  ћирилица
29/11/2023 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова уочи самита ОЕБС-а: Запад правио смицалице Русији током припрема за састанак

Руска страна је током припреме за учешће на сједници Савјета министара спољних послова ОЕБС у Сјеверној Македонији наилазила на "свакакве смицалице", изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова за Спутњик.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Могу да кажем да су приликом припреме за учешће свих земаља у Савету министара спољних послова ОЕБС-а руској страни прављене свакакве смицалице и постојале су унутрашње интриге међу западним земљама. Неке од њих схватају да су ситуацију у ОЕБС-у довеле до егзистенцијалне кризе те структуре - казала је Захарова.

Како је додала, други дио западних земаља "наставља да притиска педалу потпуног русофобичног лудила".

Такође је истакла да је овај догађај "тест за ОЕБС".

- Последњих година та организација је доведена до такве мере да се сви питају – а како даље? Хоће ли сви гледати окупацију те структуре која ће довести до њеног уништења, јер неће бити потребна? - запитала се Захарова.

Она је подсетила на тренутак када је ОЕБС формиран.

- Организација је формирана на самом врхунцу сукоба између система - свијет је тада био биполаран - на врхунцу Хладног рата, када се још осјећао ужас због Кубанске ракетне кризе. Ова организација је формирана да се нешто слично не би поновило, да би се пронашао заједнички језик и да би покушали да се изграде мостови. Мислим да је било још много елемената које је свака од држава улагала у ту структуру. Неко је ишао са пруженом руком пријатељства, искрено вјерујући да је потребно развијати дијалог, док је неко, очигледно, сматрао да ти мостови неће бити мостови пријатељства, него мостови за пребацивање арсенала ради погоршања конфронтације. Различито су се односили према њој и користили је и резултати су били различити - истакла је она.

Подсјећамо, у Скопљу данас почиње тродневни 30. скуп министара спољних послова Организације за европску безбједност и сарадњу, који ће окупити преко 70 делегација са око 1.000 чланова.

Поред министара спољних послова земаља чланица ЕУ, највећу пажњу привлачи најављено присуство америчког државног секретара Ентонија Блинкена и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, чији билатерални сусрет за сада није предвиђен.

Министри ће донијети одлуке о даљем функционисању ОЕБС, а извјесно је да ће одлучити да Малта преузме улогу предсједавајућег ОЕБС за 2024. годину.

Након више од три деценије независности, Македонија је први пут домаћин оваквог једног скупа, што се у земљи оцјењује као велики успјех домаће дипломатије.

Припреме за овај догађај трајале су цијелу годину, а током скупа биће ангажовано више полицијских служби.