latinica  ћирилица
29/11/2023 |  10:11 ⇒ 12:32 | Аутор: sputniknews.com

Захарова о посјети Столтенберга Балкану: Престаните да дестабилизујете регион, доносите само несреће

Недавна турнеја генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга по Балкану још једна је потврда деструктивног курса сјеверноатлантског блока усмјереног на све веће увлачење земаља региона у ту структуру, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL - илустрација) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL - илустрација)

- Боравак Столтенберга у БиХ и Србији било је очигледно провокативно. Он је покушао да се умијеша у унутрашње ствари БиХ, да наметне зближавање те државе са евроатлантским структурама. Упорно је предлагао Београду повећање сарадње, упркос неутралном статусу Србије. Оптуживао је Русију за све гријехе, представљао је ствари тако као да наводно радимо на ширењу дезинформација и дестабилизацији ситуације на Балкану. У суштини, ништа ново, у ствари то је препричавање онога чиме се они сами баве - казала је Захарова.

Како је додала, то су традиционалне технике представника Алијансе усмјерене на застрашивања својих партнера измишљеним пријетњама које долазе од Русије.

Захарова је скренула пажњу на изјаву Столтенберга о спремности блока да, како је рекао, "створи безбједне услове за све људе на Косову", као што је предвиђено резолуцијом 12 44 Савјета безбједности УН и да у том циљу "предузме кораке да повећа број снага за Косово".

- Није познат ниједан случај када су контингенти НАТО-а заштитили Србе од безакоња представника приштинских власти, од њихових агресивних акција на сјеверу покрајине. Полазимо од тога да НАТО треба да престане са својом политиком дестабилизације Балкана, да престане да намеће своја правила и да прави нове линије подјеле. Како показује историја, појава Алијансе на Балкану увијек је праћена несрећом, страдањем људи, разарањем и ратним злочинима - поручила је Захарова.