latinica  ћирилица
29/11/2023 |  10:26 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Конференција у Мадриду: БиХ и регион припадају ЕУ породици

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Зденко Ћосић и чланови Заједничке комисије Радован Ковачевић и Миа Карамехић - Абазовић учествовали су на 70. пленарном засједању Конференције парламентарних одбора за послове Европске уније, које је, у оквиру парламентарне димензије шпанског предсједавања Савјетом Европске уније, одржаном у Мадриду.
Радован Ковачевић - Фото: Уступљена фотографија
Радован КовачевићФото: Уступљена фотографија

Пленарно засједање својим обраћањима отворили су предсједавајући Сената Краљевине Шпаније Педро Ролан Оједа и предсједавајућа Представничког дома Парламента Краљевине Шпаније Францина Арменгол Социа, саопштено је из ПС БиХ.

У расправи о резултатима шпанског предсједавања Савјетом ЕУ, учесницима се обратио министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес Буено.

У дискусији, у којој је значајан број учесника подржао процес проширења ЕУ, нарочито на земље Западног Балкана, обратила се и чланица Заједничке комисије за европске интеграције ПС БиХ Миа Карамехић-Абазовић.

Наглашавајући значај процеса проширења, посебно брзог отварања претприступних преговора с БиХ, чланица Заједничке комисије Карамехић-Абазовић рекла је како све политичке странке и народи у БиХ имају потпуно исти циљ – пуноправно чланство у ЕУ, што ће, како је рекла, бити кључно не само за БиХ него и за регион и ЕУ.

Истичући како БиХ пружа подршку свим земљама региона на заједничком путу према чланству у ЕУ, Карамехић - Абазовић изразила је чврсто увјерење да БиХ и регион припадају ЕУ породици и да ће проширење ЕУ на Западни Балкан обезбиједити географску, безбједносну, економску и геополитичку корист од највеће важности за будућност ЕУ.

У закључном обраћању на крају сесије о шпанском предсједавању, шпански државни секретар за ЕУ Паскал Наваро истакао је како се слаже с процесом проширења ЕУ, те додао да разумије тешкоће БиХ и да БиХ може рачунати на подршку Шпаније на европском путу.

Завршни дан 70. пленарног засједања КОСАЦ-а обиљежила је расправа на тему ситуације у Украјини и односа с ЕУ, у оквиру које се учесницима обратио и предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Зденко Ћосић.

Ћосић је рекао да поздравља остварења која Украјина, упркос свим отежавајућим околностима, постиже на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Истовремено, посебно се захвалио свима који наглашавају значај интеграције БиХ, као и земаља Западног Балкана, те оцијенио да потенцијали БиХ и свих земаља региона могу доћи до пуног изражаја тек у ЕУ, која је, како је рекао Ћосић, и безбједносни оквир за земље Западног Балкана.

Упозоравајући на то да, како је навео, сваки застој отвара врата опасностима којима смо изложени у најновијим глобалним геополитичким потресима, али и порасту евроскептицизма у БиХ, Ћосић је изразио увјерење да би одређивање датума отварања преговора био чин мудрости и визионарства од великог значаја за БиХ, као и за ЕУ у цјелини.

Учесници 70. пленарног засједања КОСАЦ-а поздравили су Пакет проширења за 2023. годину, као и препоруке Европске комисије за БиХ, те поновили подршку Западном Балкану, изражену у Солунској агенди и Плану раста за Западни Балкан.

Позвали су земље кандидаткиње да појачају своје реформске иницијативе уз помоћ ЕУ, посебно у подручју владавине права.