latinica  ћирилица
29/11/2023 |  10:48 ⇒ 16:04 | Аутор: Агенције

У Јапану пао амерички авион - најмање једна особа погинула, у океану пронађене крхотине

Јапанска обалска стража пронашла је тијело једне особе и крхотине у океану, за које се вјерује да припадају америчком војном авиону "Оспреј", који се срушио код јужног јапанског острва Јакушима док се у њему налазило осам људи, саопштили су званичници.
Амерички оспреј (фото: EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT - илустрација) -
Амерички оспреј (фото: EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT - илустрација)

Узрок пада авиона за сада није познат, а Ројтерс преноси да је пронађено тијело једне особе. Стање осталих људи у летјелици, према саопштењу јапанске обалске страже, није познато.

Раније су из обалске страже саопштили да је авион полетео из америчког маринског корпуса Ивакуни у префектури Јамагучи и срушио се на путу ка ваздушној бази Kадена на острву Окинава. Сматра се да је авион покушао да принудно слети на аеродром на Јакушими прије него што се срушио.

Авиони и патролни чамци обалске страже пронашли су тијело једне особе и крхотине сиве боје за које се вјерује да припадају палој летјелици.

До несреће је дошло око 14.47 часова по локалном времену, а грађани су пријавили да се запалио лијеви мотор авиона и да је летјелица пала у море.

Амерички и јапански званичници рекли су да летјелица припада ваздушној бази Јокота у западном Токију. Из америчког ваздухопловства у Јокоти навели су да још раде на потврди информација и да за сада немају коментар.

"Оспреј" је авион са нагибним ротором, који може да лети и као хеликоптер и као авион с фиксним крилима. У августу ове године три америчка маринца су погинула, а неколико је повријеђено када се "Оспреј" срушио током војних вјежби у Аустралији. Пет америчких маринаца је 2022. године погинуло након што се њихов авион "МВ-22Б Оспреј " срушио током обуке у Kалифорнији.

Исте године четири америчка војника су погинула када се њихов "Оспреј" срушио током НАТО вјежби у Норвешкој. Према тврдњи војног аналитичара Седрика Лејтона, авион је безбједан за летење, али има историју механичких и оперативних проблема од настанка осамдесетих година.