latinica  ћирилица
29/11/2023 |  11:04 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности: Шест милиона КМ за одбрану од поплава и сузбијање посљедица афричке куге свиња

Близу шест милиона КМ биће издвојено за одбрану од поплава и сузбијање посљедица афричке куге свиња, одлучено је на данашњој сједници Управног одбора Фонда солидарности Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Управни одбор, са премијером Радованом Вишковићем на челу, одобрио је исплату 3,95 милиона КМ за санацију водопривредних објеката, с циљем заштите од поплава, док је за санирање поремећаја на тржишту и обнову свињског фонда издвојено два милиона КМ - саопштено је из Владе Српске.

Према захтјеву Вода Српске, одобрених 3,95 милиона КМ намјеравају утрошити за сљедеће потребе: санацију клизишта заштитног водног објекта "Јабланица-Јурковица", клизишта на савском насипу (дионица: "Бајинци-устава на Матури" село Бајинци, општина Србац), клизишта на савском насипу (дионица: „Пумпна станица Орахова-Меморијални центар Градина"), санација обалоутврде на водотоку Мљечанице у селу Међеђа код Козарске Дубице, санација клизишта на савском насипу (дионица Мачковац), те санација клизишта на савском насипу (дионица „Млинарице 1" и „Млинарице 2").

Истовремено, два милиона КМ биће утрошено за превазилажење посљедица афричке куге свиња, односно санирање поремећаја на тржишту и обнову свињског фонда.

За провођење ове одлуке задужени су Фонд солидарности, Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.