latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:03 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Уставни суд Српске: НСРС и предсједник Српске нису повриједили Устав (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у Службеном гласнику Републике Српске, те да предсједник Републике Српске доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона, због чега је Суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.
Уставни суд Српске у Бањалуци - Фото: РТРС
Уставни суд Српске у БањалуциФото: РТРС

- Уставни суд је на данашњој сједници, између осталих одлука које је донио, усвојио и одлуку којом је одлучио да се не прихвата иницијатива за оцјењивање уставности Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. Уставни суд је, наиме, утврдио да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем наведених закона на проглашавање и њихово објављивање у Службеном гласнику Републике Српске, те да предсједник Републике Српске доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона, због чега је Суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске. У односу на чињеницу да је "високи представник" за БиХ донио Одлуку којом се спречава ступање на снагу оспорених закона, Уставни суд је констатовао да "високи представник" за БиХ није институција уставноправног поретка Републике Српске, те да није могуће вршити оцјену уставности законодавног поступка са аспекта тих аката, тј. у односу на њих. Уставни суд је такође оцијенио да Устав Републике Српске ниједном својом одредбом не предвиђа могућност да "високи представник" интервенише у законодавни поступак у Републици Српској, који, поред усвајања закона, укључује и доношење указа којим се закон проглашава - наведено је у саопштењу.

Поред наведене одлуке, Уставни суд је на данашњој сједници донио и одлуке у којима није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности Закона о обавезном здравственом осигурању, Закона о здравственој заштити, Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о премјеру и катастру Републике Српске, Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, односно за оцјењивање уставности и законитости оспорених појединих подзаконских нормативних аката.