latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:26 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Кошарац: ЕУ важан спољнотрговински партнер, али желимо равноправан, а не поданички однос (ФОТО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац учествовао је данас на панел дискусији о регионалној економској сарадњи у оквиру Београдског економског форума.
Београд: Економски форум - Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Београд: Економски форум - Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Јасно је да у свим земљама Западног Балкана постоји опредјељење за ЕУ интеграције, али тај пут не смије искључити регионалну сарадњу и иницијативе које нас повезују. Примарно мислим на Отворени Балкан, као концепт који је показао конкретне резултате и бенефите за привреду и грађане земаља чланица - истакао је Кошарац.

Истакао је да су тога свјесни и привредници из Српске и ФБиХ, али, како је рекао, политичке предрасуде из ФБиХ успоравају и блокирају развој и Српске и БиХ у цјелини.

- Нажалост, у ФБиХ постоје непоправљиви политички ликови, који су задојени личним политичким апетитима и не разумију значај регионалне сарадње и потребу да пратимо позитивне регионалне трендове. Они су у правилу заробљени ставовима ЕУ, која нас све чешће политички условљава - изјавио је Кошарац.

Навео је да је ЕУ важан спољнотрговински партнер, али "желимо равноправан, а не поданички однос".

- Једнако тако, заговарамо потписивање уговора о слободној трговини са другим регијама и државама, попут Кине, Евроазијске царинске уније, као и чланство у БРИКС-у. То су нова тржишта и нове шансе за домаћи привредни сектор - рекао је Кошарац.

Каже да је Србија регионални лидер.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- И много тога можемо да научимо из њеног примјера. Република Српска жели интензивнију регионалну сарадњу и укључивање у позитивне регионалне токове - изјавио је Кошарац.

Рекао је да однос Српске и Србије сасвим сигурно представља уџбенички примјер сарадње двије државе.

- Поносни смо на завидан ниво политичког јединства руководства Српске и Србије, те на одличне односе предсједника Милорада Додика и Александра Вучића То даје додатну снагу и Српској и Србији. Србија је наш најважнији партнер у оквиру ЦЕФТА-е, реализујемо бројне заједничке пројекте и заједнички пратимо одређена политичка кретања - закључио је Кошарац.