latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:34 | Аутор: СРНА

Црнадак: Непотребан закон о имунитету

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак оцијенио је да Републици Српској није потребан закон о имунитету и најавио да ће ова странка бити против иницијативе за његово усвајање.
Игор Црнадак - Фото: Уступљена фотографија
Игор ЦрнадакФото: Уступљена фотографија

Црнадак је рекао ПДП сматра да Репубулици Српској не требају законска рјешења која "поправљају положај функционера", већ она који доносе побољшање "обичном човјеку".

- То је бесмислена идеја - оцијенио је Црнадак и додао да ће ПДП позвати "цјелокупну јавност да устане против недодирљивости политичара".

Црнадак је рекао да ће ова странка и на предстојећој сједници скупштинског Колегијума инсистирати на закључку да буде укинута пракса двоструких функција јер би то било у интересу Српске, саопштено је из ПДП-а.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је недавно изјавио да је припрема закона о имунитету завршена, те да би се ускоро могао наћи пред посланицима.

Ову иницијативу подржале су поједине странке из Републике Српске, док су се из Федерације БиХ чуле критике.

Претходни Закон о имунитету укинуо је 2002. године високи представник Педи Ешдаун, али га је касније вратио. Ешдаун је у октобру исте године наметнуо три одлуке о имунитету у БиХ, односно по једну за ентитетске, те заједнички ниво власти.

Према овим одлукама, од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати свих парламената у БиХ, а од грађанске одговорности сви предсједници, потпредсједници и замјеници предсједника, као и министри у свим владама и у Савјету министара.