latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:49 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Врховац: Приоритет очување и заштита интереса Српске

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац истакао је данас да је за ову категорију грађана приоритет Српска, очување њених интереса и њена заштита.
Вишковић са делегацијом инвалида - Фото: РТРС
Вишковић са делегацијом инвалидаФото: РТРС

Врховац је након састанка представника овог савеза са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем у Бањалуци, подсјетио да су ратни војни инвалиди учествовали у одбрани Републике Српске и дијелове тијела уградили у Српску.

Врховац је изјавио новинарима да је Савез затражио од Владе да у 2024. години, уколико буде могућности, основица за личне инвалиднине буде изједначена са нето платом.

- Наш захтјев је да се на почетку идуће године покуша да се лична инвалиднина повећа за 13,60 одсто, те да се на крају 2024. повећа за 10 одсто. На овај начин би достигли да основица за личне инвалиднине буде у висини нето плате - појаснио је Врховац.

Говорећи о здравственој заштити ратних војних инвалида, Врховац је навео да је Савез затражио да рокови за специјалистичке прегледе ове категорије буду најмање мјесец дана, те да код израде електронских здравствених књижица буде назначено да је ријеч о ратном војном инвалиду који има предност код љекара.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању ратних војних инвалида, Врховац је рекао да је приједлог Савеза да се, ако се то питање не може ријешити додјелом стамбених јединица, исплате средства у износу до 8.000 КМ која су предвиђена уредбом о стамбеном збрињавању.

- Добили смо одговор из Владе да још нису завршени јавни позиви који су расписани и направљене ранг-листе из градова и општина широм Републике Српске - навео је Врховац.