latinica  ћирилица
29/11/2023 |  12:59 | Аутор: РТРС

Одбор за помоћ КиМ: Првих 200 пакетића 3. децембра Удружењу "Подржи ме"

Одбор за помоћ Косову и Метохији, захваљујући донацијама основних и средњих школа Републике Српске, подијелиће поклон пакетиће дјеци на Косову и Метохији. Првих 200 пакетића 3. децембра, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, добиће чланови удружења родитеља "Подржи ме" у Косовској Митровици.
Одбор за помоћ КиМ - Фото: РТРС
Одбор за помоћ КиМФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу, пакетиће ће добити и петоро деце свештеника Ненада Стојановића који живи са породицом у јужној Косовској Митровици.

- Ова дјеца и млади увијек имају посебну пажњу Одбора, сваке године их обрадујемо пакетићима и шест година од оснивања увијек су наши гости у пројекту Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске. Захаваљујући хуманости њихових вршњака и хуманитарној акцији "Обрадујмо ваше вршњаке на Косову и Метохији" преко нашег Одбора која траје до 31. децембра, у децембру никољданским, јануара божићним, новогодишњим и светосавским поклонима планирамо извући осмјехе преко 2.000 дјеце на сјеверу и југу Косова и Метохије. Њихов осмјех је најважнији и вриједнији од било каквог поклона - каже предсједник Одбора Милорад Арлов.

Наводи да ће дио средстава прикупљених до 31. децембра бити усмјерен на опремање Дневног центра "Подржи ме-9.јануар" у Косовској Митровици.

Одбор за помоћ КиМ послао је молбу и циркуларно писмо свим локалним заједницама у Републици Српској за учешће у 12 по реду великом хуманитарном пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

- Пријаве трају до 15. фебруара, а наредне 2024. године планирамо организовати долазак великог броја српске дјеце са Косова и Метохије да буду седам дана гости код својих вршњака у Републици Српској. Наредне године желимо да нам дођу најбољи ученици и дјеца из вишечланих породица доби од 10 до 15 година са простора читавог Космета - наводи се у саопштењу.

Истиче се да је у претходних 11 пројеката у 42 локалне заједнице Републике Српској боравило преко 7. 000 српске дјеце школског узраста са Косова и Метохије у пратњи око 650 просвјетних радника.

- Пројекат има подршку највиших инстуција, Кабинета предсједника, Владе, Министарстава: просвете и културе, породице омладине и спорта, трговине и туризма републике Српске. Највећа подршака су локалне заједнице, основне школе а посебно породице из Републике Српске које као свог члана породице прихватају и угошћују седам дана српску дјецу са Косова и Метохије. Имамо низ година подршку и Министарства безбедности и Савета министара БиХ за несметан улазак деце са Космета под посебним условима. Пројекат сваке године подржава Канцеларија за Косово и Метохију и Управа за сарадњом са дијаспором и Србима у регинону у Влади Србије - наведено је у саопштењу.