latinica  ћирилица
29/11/2023 |  13:37 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Шефови дипломатија шест земаља ЕУ потписали изјаву: До краја године отворити преговоре са БиХ (ФОТО)

Министри спољних послова Хрватске, Чешке, Грчке, Италије, Словачке и Словеније потписали су данас, на маргинама министарског састанка НАТО-а, изјаву којом су изразили трајну преданост и подршку БиХ на путу европских интеграција.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Истичемо политичку потребу да се до краја ове године осигура отварање приступних преговора са БиХ у ЕУ. Од када је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ, предузела је важне кораке и обавезе према испуњењу кључних приоритета - иситче се у заједничкој изјави.

Сматрају да би у садашњем геополитичком контексту, свако одгађање одлуке о почетку приступних преговора са ЕУ могло би додатно погоршати нестабилности у регину и резултирати губитком позитивног замаха.

- Спремни смо осигурати континуирану политичку, техничку и финансијску подршку БиХ у предузимању кључних реформи током процеса. Још једном наглашавамо да проширење није избор између земаља кандидата, већ наш заједнички стратешки интерес који ће донијети вема потребну стабилност и безбједност европском континенту - навели су шефови дипломатија Хрватске, Чешке Републике, Грчке, Италије, Словачке и Словеније.