latinica  ћирилица
29/11/2023 |  14:31 | Аутор: СРНА

Повећан број долазака и ноћења туриста

Републику Српску је за 10 мјесеци ове године посјетило 416.024 туриста који су остварили 968.478 ноћења, што је за 10 одсто више долазака и осам одсто више ноћења у односу на исти период лани, речено је у Туристичкој организацији Републике Српске.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

- Ако упоредимо број остварених ноћења током 10 мјесеци ове године у односу на исти период лани, бањска мјеста су забиљежила повећање од осам одсто, а за 12 осто остала туристичка мјеста која посједују атрактивне факторе - климатске, културно-историјске, те ријеке и језера, док су планинска мјеста остала на истом нивоу, као и претходне године - рекла је сарадник Туристичке организације Српске за односе с јавношћу Санела Шимун.

Она је навела да су, као и претходне године, највећи број ноћења, осим домаћих туриста, остварили гости из окружења - из Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, док се од осталих европских земаља истичу Турска, Њемачка, Аустрија и Италија.

- Домаћи туристи су највећи број ноћења остварили у бањским мјестима, слиједе остала туристичка мјеста, па планинска и остала мјеста која се не могу сврстати ни у једну од ових група, а располажу угоститељским објектима за смјештај - рекла је Шимунова.

Она је додала да су страни туристи највећи број ноћења остварили у осталим туристичким мјестима, затим бањским, па планинским.