latinica  ћирилица
29/11/2023 |  15:38 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Спајић предлаже одгађање пописа за неколико дана

Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић најавио је да ће данас скупштинској већини предложити да почетак пописа становништва буде одгођен три или четири дана, најкасније до 3. децембра.
Милојко Спајић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Милојко Спајић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

- Ако не пристану, попис почиње сутра - изјавио је Спајић на конференцији за новинаре током посјете Бару.

Он је рекао да је ово једини рок који неће захтијевати додатне трошкове из буџета, а да би након тога сваки сат одгађања коштао државу милионе.

Спајић је истакао да то неће дозволити, те да постоји максималан ниво контроле пописа.

- Свака тачка споразума који смо потписали до краја је испуњена - рекао је Спајић и додао да је и државни завод за статистику саопштио да има довољан број пописивача.

Вршилац дужности предсједника ДПС-а Данијел Живковић рекао је да та странка неће учествовати на попису становништва који треба да почне сутра, наводећи да нису испуњени из споразума који су потписали представници власти, опозиције и мањинских савјета и вијећа.

Директор Управе за статистику Мирослав Пејовић рекао је раније данас да су обезбијеђени сви услови за спровођење пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори.

Пејовић каже да ће му бити жао уколико дође до бојкота, јер су сви предуслови испуњени, а посљедњи је спецификација за софтвер за провјеру података.

Скупштина Црне Горе усвојила је Измјене и допуне Закона о попису становништва којима је предвиђено да попис буде одржан од 30. новембра до 15. децембра, али са могућношћу продужења за 15 дана.

Измјене и допуне Закона о попису становништва односе се на датум пописа, па ће, у складу са ранијом одлуком Владе Црне Горе попис бити одржан од 30. новембра до 15. децембра, али са могућношћу продужења за 15 дана.

Црна Гора је требало да одржи попис још 2021. године, али га је више пута одгађала.