latinica  ћирилица
29/11/2023 |  16:11 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Ћорић: Није реална најнижа плата од 1.050 КМ

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да, према свим економским показатељима, није реално да најнижа плата у идућој години у Српској буде 1.050 КМ, јер то не може поднијети привреда ни јавни сектор Републике Српске.
Перо Ћорић - Фото: РТРС
Перо ЋорићФото: РТРС

- Минимална плата мора бити далеко мања, око 750 КМ или до 10 одсто повећања најниже плате у Српској. То је реално - рекао је Ћорић.

Ћорић је након састанка представника Привредне коморе Српске са премијером Радованом Вишковићем у Бањалуци појаснио да би у ситуацији када би најнижа плата износила 1.050 КМ разлика плате између чистачице и високообразованог радника била 500 КМ, истичући да би тада имали незадовољне стручне и квалификоване раднике који би тражили начин да оду из ове земље.

Ћорић је рекао да многа предузећа нису још потписала уговоре за идућу годину, да су наруџбе изузетно смањене, те да се очекује да ће велики број морати да смањује производњу и тиме отпушта раднике.

Он је додао да је на састанку било говора о буџету и програму економских реформи за 2024. годину, те да је договорено да се са представницима Владе Српске одржи још један шири састанак у Привредној комори.