latinica  ћирилица
29/11/2023 |  16:25 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Владајућа коалиција најавила подршку буџету (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан састанак владајуће коалиције у Републици Српској о буџету.
Конференција за новинаре након састанка владајуће коалиције у Српској - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Конференција за новинаре након састанка владајуће коалиције у СрпскојФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да је, заједно са министарком финансија Зором Видовић, упознао лидере владајуће коалиције са буџетом за наредну годину у оквиру консултација.

Он је најавио да ће у петак бити одржана сједница Владе на којој ће бити утврђен буџет и економска политика и да ће након тога бити упућени у Народну скупштину на разматрање.

- Оквир буџета за 2024. годину је 5,735 милијарди КМ и већи је за 212 милиона у односу на ребаланс за 2023. годину, а у односу на буџет за ову годину већи за 352 милиона - рекао је Вишковић.

Он је навео да је предвиђено и повећање издвајања за пензије у оквиру редовног усклађивања.

- Од 1. јануара наредне године пензије ће бити повећане за девет одсто - најавио је Вишковић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је коалиција једногласно подржала буџет и да нема ниједне препреке за његово усвајање.

- Премијер и министарка финансија обавили су све неопходне консулатације са различитим социјалним нивоима, синдикатом, послодавцима и различитим удружењима и имамо готово једногласну сагласност - навео је он.

Додик је нагласио да је Република Српска ове године извршила све финансијске обавезе, што говори о томе да је стабилна.

- Ми буџет и економску политику планирамо одговорно - рекао је он.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић очекује да ће посланци у НСРС подржати буџет за наредну годину.

- За реализацију овог буџета биће неопходна дисциплина провођења у свим ресорима и у свим пројектима који се буду радили и договорили смо данас да посебно пратимо све радове који су финансирани или везани за овај буџет - навео је Чубриловић.

Предсједник СП Петар Ђокић навео је да подржава буџет и да ће се борити за повећање прихода и извора финансирања како би оквир буџета био остварен.

- Увјерен сам да се то може постићи и да ћемо посебно у дијелу повећања обима економских, прије свега, инвестиционих активности осигурати потребан износ средстава. И овај буџет говори да ће Република Српска сигурно ићи путем развоја и у 2024. години - нагласио је Ђокић.

Дико Цвијетиновић из Народне партије Српске рекао је да ова странка такође подржава буџет јер сматра да је њиме  обухваћено све што је потребно.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је обезбијеђена фискална стабилност у Српској и поред свих блокада на међународном плану којем је изложена.

Он је најавио усвајање буџета у првој половини децембра, рекавши да ће сједница НСРС бити одржана између 12. и 15. децембра.