latinica  ћирилица
29/11/2023 |  16:30 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Додик: Спреман за договор на нивоу БиХ, али приоритет Закон о Уставном суду (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је спреман за договор на нивоу БиХ, али да прва тачка мора бити закон о Уставном суду БиХ, затим прича о Изборном закону БиХ, а након тога остала питања.
Додик, Човић и Никшић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик, Човић и НикшићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ако кажу "не" причи о Уставном суду БиХ, онда је моје "не" на све остало. У јуну смо имали састанак на коме је сачињена мапа кретања на путу ка ЕУ након кога се подразумијевало да се крајем августа иде у промјену неколико закона, међу којима је Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, а у септембру да радимо на закону о Уставном суду БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да се, и поред овог састанка, обично дешавају ситне преваре бошњчких представника без обзира из које партије долазе, али да је упркос томе СНСД "прогутао жабе" и прихватио неке ствари, односно законе, очекујући да ће се радити на закону о Уставном суду БиХ.

- Међутим, како то приличи странкама "Тројке" приграбили су неки успјех, али то без СНСД-а не би било могуће. Ништа није због њих, али у извјештају Европске комисије пише да је нова власт на нивоу БиХ успјела, али да је проблем Република Српска. Како је Српска проблем, ако се без наших гласова не може ништа усвојити? - упитао је Додик.

Он је поновио да Српска жели да обезбиједи независност правосуђа и да сједиште Апелационог одјељења Суда БиХ буде у Бањалуци, а не у Источном Сарајеву.