latinica  ћирилица
29/11/2023 |  17:22 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Прекид рада у зеничкој Жељезари довео у проблем приједорски Арселор Митал и Жељезнице (ВИДЕО)

Синдикати компаније "Арселор Митал" у Приједору и Зеници позвали су ентитетске Владе да се укључе у рјешење проблема насталог након заустављања рада у Жељезари Зеница. Жељезара је једини купац руде из приједорског Рудника "Омарска". Посљедице су велике и за Жељезнице Српске, које остварују око 42 одсто прихода превозом руде у Зеницу.
Арселор Митал Зеница (Фото: Screenshot/zenica.arcelormittal.com) -
Арселор Митал Зеница (Фото: Screenshot/zenica.arcelormittal.com)

Више од 700 радника "Арселор Митала" Приједор, или деведест одсто, у децембру ће бити упућено на чекање, због обуставе рада у Жељезари Зеница. Према закону, минимално могу примати 55 одсто плате. О тачном износу Синдикат ће са менаџментом разговарати за двадесетак дана.

- Сматрамо да имамо довољно простора да не примјењујемо децидно ни Закон о раду ни наш ПКУ што се тиче примања када су радници на плаћеном одсуству, да имамо могућности да договоримо износ који би био далеко прикладнији - рекао је Дарио Антонић предсједник Синдикалне организације "Арселор Митала" Приједор.

У Синдикату одбијају да за ситуацију криве колеге из Зенице, које су у генералном штрајку. Одговорност пребацују на менаџмент "Арселор Митала", који је и прије штрајка зауставио производњу у Жељезари због, како наводе, ниских цијена челика на свјетском тржишту. У зеничком Синдикату траже потписивање новог Колективног уговора са већим радничким примањима.

- Управа је зауставила постројења, а неће их сигурно уплатити без потписа Синдиката и Штрајкачког одбора. Сутра када би хтјели да, када би била потражња за челиком, енормна, не можемо да се договоримо док се не потпише колективни уговор и док не дамо сагласност - рекао је Рашид Фетић предсједник Синдиката "Арселор Митала" Зеница.

Представници Конфедерације синиката металаца и рудара о ситуацији у "Арселор Миталу" Приједор разговарали су и са премијером Радованом Вишковићем. Српска има 49 одсто власништва у том предузећу.

- Оно што је био захтјев Конфедерације синдиката јесте да се Влада укључи у смислу да издејствује код Компаније "Арселор Митал" да им се да жељезну руду из Приједора могу да плаирају и на друга тржишта, а не само у оквиру оних жељезара којима је власник Команија "Митал" - каже Жељко Тепавчевић предсједник Конфедерације синиката металаца и рудара Републике Српске.

Панел- дискусији у Приједору присуствовао је и представник Жељезница Републике Српске. Жељезнице остварују 42 одсто свог годишњег прихода превозом руде из Рудника Омарска у Зеницу. Позвао је Владу Српске да су укључи у рјешавање проблема.