latinica  ћирилица
29/11/2023 |  17:57 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Опозиција из Републике Српске за техничке измјене Изборног закона

СДС, ПДП и Листа за правду и ред сматрају да је важно донијети техничке измјене Изборног закона БиХ и да је то најважније питање за будућност БиХ, речено је на конференцији за новинаре лидера ових опозиционих парламентарних странака из Републике Српске на нивоу БиХ.
Састанак опозиције - Фото: Уступљена фотографија
Састанак опозицијеФото: Уступљена фотографија

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је новинарима у Сарајеву да су транспарентни, поштени и демократски избори основни циљ.

- Да би се испоштовао сваки глас и вратило повјерење у изборни пороцес, потребне су техничке промјене Изборног закона у смислу да на сваком бирачком мјесту сваки глас бирача буде заштићен методама које су познате свуда у демократском свијету, од скенера, биометрије па до видео-надзора - рекао је Миличевић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је потребно измијенити и начин кандидовања политичких субјеката, критеријуме за кандидовање независних кандидата, повећати цензус, двокружни систем за инокосне функције и увести обавезно љекарско увјерење о физичко-психолошкој способности свкаог кандидата.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је новинарима да нема важнијих питања за будућност БиХ од измјена и допуна Изборног закона БиХ.

- Нећемо одустати од тога. Снажно подржавамо увођење нових и модерних технологија. Не сумњам и очекујем да измјене и допуне Изборног закона могу добити подршку у Представничком дому, а уз општу политичку вољу и у Дому народа - рекао је Бореновић.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић критиковао је ЕУ и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, јер, како је навео, неће да уложе у техничку опрему потребну за изборе.

- Питао сам га због чега ЕУ има пара за све, за јачање капацитета, за пројекте, али за скенере и видео-надзор не жели да донира - рекао је Вукановић.