latinica  ћирилица
29/11/2023 |  18:30 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Додик: Власт у ФБиХ треба да води рачуна о начину на који говори о Српској

Власт у Федерацији треба да води рачуна о начину на који говори о Републици Српској, јер је Република Српска страна у дејтонском процесу и у свему у БиХ равноправна са ФБиХ, поручио је Милорад Додик предсједник Републике Српске.
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- У ЕУ се не може ићи ако за све своје неуспјехе рачун испоставите Српској и одбијате да извршите договор из јула, када је утврђенo шта ћемо радити у коjeм мјесецу. Константне и неосноване оптужбе на рачун Српске јасно говоре да нису успјели ништа да ријеше и договоре, те да им то служи да би се оправдали онима који су их поставили. Очигледно је да не бирају средства да би то постигли - написао је Додик на друштвеној платформи Икс.

Наводи да сваки човјек у БиХ има и очи и уши, и чује и види да ти исти представници "тројке" дају апсолутну подршку министру који је својим понављањем кривичног дјела - давање лажног исказа, озбиљно нарушио безбједносну ситуацију у БиХ и тим својим опасним дјеловањем наставља да наноси штету и БиХ и свим народима који овдје живе.

- У нормалним земљама и међу нормалним људима, такав штеточина какав је Хелез би био заустављен. Нека воде рачуна о томе штa говоре, јер нико овдје није ни луд ни наиван. Услов за даљи напредак ка ЕУ путу је да се поштују ранији договори које смо постигли и сви ови спинови неће помоћи, нити ће Република Српска дозволити да се изигра оно што је приоритет - рекао је Додик.

Подсјетио је да је договорено још у септембру да се ријеши питање Уставног суда БиХ.

- То не желе, што значи да су прекршили договор. Ако је тако, а јесте, договор је пропао и не постоји, сада би да кривицу пребаце на мене. На њихове лажи сам већ навикао. Ако неко мисли да ћемо допустити да се овакве неистине пласирају и да ћемо ћутати, грдно се вара. Мисле да су мудри ако бацају дрвље и камење на СНСД и мене, али и та мудролија има свој рок трајања. На крају дана морате положити рачуне и онда се види све, и ко блокира и ко прича лажи - рекао је Додик.