latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:02 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Новић: Значајан форум у Вашингтону; Нисам био на састанку са Ескобаром (ВИДЕО)

Предсједавајући Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ Илија Цвитановић и замјеник предсједавајућег Средоје Новић учествују у Вашингтону на међународном форуму за надзор обавјештајних служби.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Циљ форума је да подстакне међународни и међупарламентарни дијалог, као и размјену и промовисање добре праксе у области парламентарног надзора над радом обавјештајних служби, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Форум, који организују универзитети из Гронингена и са Малте, први пут се одржава у САД, а окупља више од 130 парламентараца из цијелог свијета.

Новић је за РТРС рекао да је ово значајан форум који се бави подстицањем међународног дијалога и промовисањем добрих пракси у надзору обавјештајних служби.

- У БиХ имамо парламентарни надзор само над ОБА, али немамо цивилни сектор који надзире онавјештајни ди који имају СИПА и ОБА, ентитетске и кантоналне службе - рекао је Новић.

Он је рекао да није присуствовао састанку Цвитановића са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, али да му је Цвитановић рекао да су разговарали о питањима значајним за БиХ.