latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:16 ⇒ 19:27 | Аутор: Агенције

Црнадак: Све договорено, Хелез неће бити смијењен

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак сматра да министар одбране БиХ Зукан Хелез неће бити смијењен након изјава о постојању војних кампова у Републици Српској и истиче да је ријеч о договору владајуће коалиције на нивоу БиХ.
Игор Црнадак (Фото: ПДП) -
Игор Црнадак (Фото: ПДП)

- Моја политичка процјена је да неће бити никаквих промјена, ова коалиција ће наставити овако да тавори. Они су били добро расположени само док нису све позиције попунили, кад су то завршили одмах се враћају на своје познате поставке сталних напада, блокада, кочења - рекао је Црнадак.

Он каже да владајућа коалиција генерално има договор да ствара овакву атмосферу која не одговара никоме осим њима.

- И још кад додате врло јасну од екипе која води Републику Српску већ 15 година, они заправо не желе да иду у ЕУ, не желе реформе, њима одговара систем у којем се све пита један човјек. Кључни актери ове владајуће коалиције немају интерес да се ствари промијене - рекао је Црнадак.

Црнадак каже да је у случајевима попут Хелезове изјаве о постојању војних кампова у Републици Српској увијек најбоље да реагују институције.

- Чули смо и од безбједносних служби у БиХ и од ЕУФОР-а да не постоје такви кампови. Очигледно је министар одбране имао некакве податке који нису били тачни. Већи проблем од тога је што је ово једна устаљена пракса, која се дешава унутар владајуће коалиције, гдје они у некој врсти договора набацују лопте на волеј једни другима, тако да увијек имају неку врсту тензије, нестабилности у којој они успјешно глуме велике Србе, Хрвате или Бошњаке. Увијек је најбоље добити одговоре од институција, постоје ли муџахединске ћелије или руски кампови. Такве информације кад се појаве привуку велику пажњу, узнемире много људи, а све у функцији ситних политичких интереса - рекао је Црнадак за ФТВ.

Он је рекао и да не зна шта је био циљ писма посланика СНСД-а у ПС БиХ америчком Сенату и Конгресу у којем је указано на роблем радикалних исламиста у БиХ.

- Могу рећи принципијелно да и код ове ствари треба обавити све могуће провјере и обавијестити јавност о ономе што су чињенице - рекао је Црнадак.