latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:37 ⇒ 30/11/2023 | 07:31 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ ближе преговорима за чланство у ЕУ? (ВИДЕО)

Представници странака у власти на нивоу БиХ сљедеће седмице требало би да путују у Брисел. Тада би могло бити познато да ли се БиХ приближила почетку преговора за чланство у Европској унији. "Тројка" и ХДЗ усагласили су које би задатке Европске комисије требало прво рјешавати. Нису их јавно изнијели, али су нагласили да од СНСД-а очекују подршку на овај договор.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик понавља да су за Српску Уставни суд БиХ и Изборни закон приоритет. Не буде ли договора око Уставног суда, Додик каже неће бити договора ни о осталим тачкама.

Мапа кретања БиХ ка Европској унији усаглашена је у јуну. Закон о Уставном суду БиХ на дневни ред требало је да дође у септембру, али није. Са европским законодавством, у међувремену, усаглашено је неколико закона. Њих је подржао и СНСД, правећи уступак и очекујући договор око Уставног суда БиХ, каже лидер странке Милорад Додик. Прије договора партнера у власти о одласку страних судија, из Брисела је стигао позив за састанак. Република Српска, наглашава Додик, остаје истрајна у свом захтјеву.

- Сад је дошло на вријеме Уставни суд, број два Изборни закон БиХ јер је тако речено планом. Кад те двије стране завршимо - преговарамо о свим другим стварима. Кад послије кажу НЕ на Уставни суд онда ће чути НЕ на све друго. /рез/ У 14 приоритета ЕК пише да се ријеши проблем Уставног суда. Па та Европа је рекла нема европског пута, нећете никад добити кандидатски статус док се не ријеши статус високог представника и страних судија у Уставном суду јер ми хоћемо суверену земљу а не земљу под протекторатом - каже Додик.

Од партнера из Федерације Додик очекује опструкцију у вези са одласком страних судија. Каже да раде по матрици СДА - једно прихвате, а друго одбију.

Шта о свему мисле "Тројка" и ХДЗ - нису рекли. Након синоћ одржаног састанка у Сарајеву најавили су да у Бриселу наступају усаглашено. СНСД позивају да им се придружи.

- Ми смо се исто тако договорили да ћемо правити ту комуникацију ових дана интензивно како бисмо што прије нашли усугласје око ових тема које ћемо имати у Бриселу - рекао је Драган Човић предсједник ХДЗ БиХ.

Нермин Никшић предсједник СДП додаје да се све више приближавају мишљењу, те се показује да ФБиХ говори једним гласом.

- Сигуран сам ида ће то имати ефекта и на државном нивоу - нагласио је Никшић. 

Говорио је Никшић, одговарајући новинарима, и о одговорности члана његове странке Зукана Хелеза усљед ширења неутемељених прича о паравојним камповима у Српској. Кратко поручује - СДП стоји иза Хелеза.

- Заступници СДП-а стоје иза овог Савјета министара као што стоје иза кандидата СДП-а Хелеза Зукана. Долази у обзир било чија одговорност, било кога, кад то утврдимо као повреду закона - сматра Никшић.

Може ли се с изјавама које подривају безбједност у Европу, пита Додик? И зашто нема осуде Брисела? С друге стране, каже, Брисел и Сарајево Републику Српску редовно оптужују да кочи европски пут БиХ, иако само ми инсистирамо на рјешавању свих 14 приоритета Европске комисије.

- Е, пошто то није пријетња да се лаже петља и свашта ради и да представници партије чији је члан кажу – ја њега подржавам, пошто то није угрожавање европских вриједности онда значи да су они ти који - додаје Додик.

Ћутање Уније потврђује да је Бриселу и Сарајеву споран неутралан однос Републике Српске према Русији, а предсједник Додик најавио је скори одлазак у Москву и нови састанак са руским предсједником Владимиром Путином.