latinica  ћирилица
29/11/2023 |  20:17 ⇒ 21:27 | Аутор: sputniknews.com

Одгођен попис становништва у Црној Гори

Црногорски премијер Милојко Спајић саопштио је да је на електронској сједници Владе донесена одлука да се попис становништва одложи за 3. децембар.
Подгорица - Фото: ТАНЈУГ
ПодгорицаФото: ТАНЈУГ

Поручио је да новог одлагања неће бити.

- Одлука опозиције доказ је да сазријева једна нова политичка свијест којој је интерес друштва и државе изнад свих и свега. Можда има и оних који мисле да је током ових мјесец дана било трошења времена, али за мене је ово јако битно за помирење Црне Горе и сам процес приступања Европској унији - рекао је Спајић.

Све политичке партије и НВО су биле дио овог процеса и сви су дали свој допринос, додао је он.

- На крају је парламент дао свој печат, са 64 гласа за. За мање од мјесец успјели смо да затворимо један захтјеван процес - истакао је Спајић.

Спајић је напоменуо да је било резерви у односу на намјеру ДПС-а око бојкота пописа, али да добар дио парламентарне већине подржава одлуку Владе.

- Мислим да ће се показати да је одлука била добра. Мислим да је ово одгађање јако битно и да ћемо на тај начин, без додатних трошкова, постићи друштвену кохезију - навео је Спајић.

Говорећи о трошковима, Спајић је рекао да су нашли компромис да попис почне у недјељу и да могу да објасне зашто користе 31. октобар као референтни датум.

Он је додао да је предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић зрело сагледао ситуацију и видио добронамјерност Владе и рекао да ће подржати сваку добронамјерну одлуку Владе.

Спајић је истакао да не страхује од тога да би НСД и ДНП могли због тога да оборе владу, преноси РТЦГ.