latinica  ћирилица
29/11/2023 |  20:51 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Кина представила мировни план за Блиски исток

Кина је вечерас у Савјету безбједности УН представила мировни план за Блиски исток у четири тачке који, између осталог, предвиђа формирање палестинске државе.
Сједница Савјета безбједности УН (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Сједница Савјета безбједности УН (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да сукоб у Гази указује на хитну потребу формирања палестинске државе.

- Требамо одлучно да обновимо политичке могућности рјешења које предвиђа двије државе. Непостојање палестинске државе узрок је непрестаних проблема у палестинско-израелским односима - рекао је Ванг, преноси агенција АП.

Он је истакао да је Израел давно установио независну државу и да Јевреји више нису без дома, али да је право Палестинаца на државност, постојање и повратак предуго игнорисано.

- Поштење и правда палестинског питања налази се у рјешењу које предвиђа двије државе - додао је Ванг.

Амерички амбасадор у УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да Вашингтон и савезници са Блиског истока покушавају да помогну у смиривању сукоба.

Она је навела да шести дан хуманитарне паузе сукоба у Гази не би био могућ без руководства Катара, Египта и САД.

НЕБЕНЗЈА: ЗАПАД НЕЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ЗАШТИТУ ИНТЕРЕСА ПАЛЕСТИНАЦА

Запад није заинтересован за заштиту интереса Палестинаца које сматра грађанима другог реда, рекао је данас стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

- Током протеклих седмица, постала је јасна једна непријатна чињеница, а то је да су Палестинци грађани другог реда за Запад, који једноставно није заинтересован за заштиту њиховог интереса. То је главни разлог за проблеме са којима се суочава Савјет безбједности УН при доношењу одлука - рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, у протекла скоро два мјесеца међународна заједница, хуманитарне агенције, невладине организације и грађани траже од Савјета безбједности УН да зараћене стране хитно успоставе прекид ватре, али на то није било одговора.

Он је нагласио да је резолуција за Блиски исток усвојена у Савјету безбједности УН као резултат става Америке да обезбјеђује само хуманитарне паузе и нема механизам за надзор спровођења наведених услова.

Савјет безбједности УН је 15. новембра усвојио нацрт резолуције чији је аутор Малта с циљем да се помогне дјеци у зони сукоба између Израела и Палестинаца.

Од 15 чланица Савјета безбједности УН, 12 је подржало резолуцију, док су Британија, Русија и Америка биле уздржане.