latinica  ћирилица
29/11/2023 |  21:02 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Њемачкој недостаје суверенитет, цијели свијет се смије појединим званичницима

Њемачка "гута" испаде својих "савезника" због одсуства суверенитета и недовољне стручности неких представника власти, којима се у цијелом свијету смију, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на састанку са младим научницима, коментаришући одбацивање руских енергената у Европској унији.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Према његовим ријечима, европске земље или саме себи укидају извор јефтиних енергената "или то чине њихови савезници из Сједињених Држава, који им из политичких разлога не дозвољавају приступ руским енергентима".

Такође, Путин је поменуо дизање у ваздух гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2, као и то што су Пољска и Украјина блокирале рад гасовода преко својих територија.

- Украјинске власти добијају из Европе и исте те Њемачке новац, укључујући за оружје и за пензије, социјална давања, плате, а гас из Русије који је Њемачкој потребан је блокиран - истакао је руски лидер.

Он је оцијенио да њемачки грађани све то "гутају" зато што им недостаје суверенитет, а неким представницима власти и довољно стручности за доношење квалитетних компетентних одлука.

- Они су познати, цијели свијет им се смије. Нећу сада наводити њихова имена, али цијели свијет се заиста смије - нагласио је Путин.

Раније је њемачки Шпигл објавио да су, током предизборне турнеје по овој земљи, канцелар Олаф Шолц и министар спољних послова Аналена Бербок, извиждани због проблема који су настали усљед помоћи Украјини.