latinica  ћирилица
29/11/2023 |  21:07 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Петровић: Корисници из Бијељине нису обухваћени средствима за надокнаду штете од афричке куге

Након што је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило да је Управни одбор Фонда солидарности Републике Српске одобрио исплату два милиона КМ за сузбијање посљедица афричке куге свиња и да ће ова средства искористити за стоодстотну накнаду штете за кориснике чија штета износи до 5.000 КМ, као и за дјелимичну накнаду штете за веће кориснике, реаговао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, наводећи да ова средства неће бити коришћена за накнаду штете ниједног корисника са подручја овог града.
Љубиша  Петровић - Фото: СРНА
Љубиша ПетровићФото: СРНА

- Ова средства неће бити коришћена за накнаду штете ниједног корисника са подручја града Бијељина, како малог тако ни великог, јер, како се у саопштењу наводи, у цјелини су исплаћени сви произвођачи из Градишке, Доњег Жабара, Угљевика, Шамца, Модриче, Пелагићева, Чајнича, Билеће, Гацка, Сокоца, Шипова и Милића. Новац ће добити укупно 300 произвођача, од којих ниједан није из Бијељине, као да Бијељина није у Републици Српској - навео је Петровић на Фејсбуку.

Он је подсјетио Министарство да је од око 48.000 еутаназираних свиња у Републици Српској, њих преко 40.000 еутаназирано управо на подручју Бијељине и да је, како каже, тренутни дуг Министарства према пољопривредницима Бијељине, а на име обештећења већи од 10 милиона КМ.

- Из Министарства су такође навели како је дјелимична накнада исплаћена за ветеринарске организације - ЈУ Ветеринарски институт др Васо Бутозан и организације које су вршиле услугу санације терена, али то поново нису организације које су вршиле услуге на подручју града Бијељина - истиче Петровић.

Он даље каже да "у Семберији постоји и дуг Министарства према фирмама које су свих протеклих мјесеци биле ангажоване на нешкодљивом уклањању, одвожењу и укопавању угинулих и еутаназираних свиња у износу од око 600.000 КМ, који је измирен само у износу од око 37 одсто".

- Уз то, Министарство је Граду Бијељина дужно око 600.000 КМ по основу дневница, дезбаријера и других трошкова у борби против афричке куге свиња, а све у складу са договором и обећањима са првог састанка који је одржан на самом почетку епидемије - наводи Петровић.

Он тврди да је, како каже, у овој борби Град стајао сам и да је Министарство остало дужно по свему наведеном, а сада када су се нашла средства да се ти дугови покрију, ни једна марка се није могла одвојити за Бијељину.

Петровић каже да је ресорни министар Саво Минић био присутан на више састанака на тему сузбијања афричке куге свиња на којима је договорено да се обештећења исплаћују оним редосљедом којим су и подношене пријаве.

- Међутим, очигледно је да су се сада одлучили "прескакати" неке пријаве и сами вршити селекцију по висини износа штете.
Ово је велика срамота министра Минића и свих његових сарадника, али и предсјеника Владе, као и предсједника Управног одбора Фонда солидарности - навео је Петровић.

Он је најавио да ће Град Бијељина у наредним данима послати дописе на адресе свих пољопривредника којима су еутаназиранe свиње и да ће на састанку који ће услиједити договорити рок који ће дати Министарству пољопривреде за почетак исплате одштете.

- Ако у том року не буде исплата услиједиће протест упозорења у Бањалуци. Ако и након тог протеста не буде резултата, онда ћемо отпочети са његовом радикализацијом, а шта то подразумијева видјећете сами - навео је Петровић.