latinica  ћирилица
29/11/2023 |  22:19 ⇒ 23:22 | Аутор: РТРС

Аврамовић: Судија у предмету против Додика одлучује о судбини БиХ

Аналитичар Жељко Аврамовић каже да се процесом против предсједника Републике Српске Милорада Додика суди БиХ и да ако се процес одмах не заустави, ово је њен крај.
Суд - Фото: РТРС
СудФото: РТРС

- У сувереној држави не постоје наметнути закони. Постоје закони које је донијела Парламентарна скупштина БиХ. Све ван тога је ништавно. По законима које је донијела Парламентарна скупштина може се судити сваком грађанину БиХ. По нечему што има тежину памфлета, не може се судити ниједном грађанину БиХ, укључујући и Милорада Додика. Ако суд прихвати да суди по нечему што није закон, онда је то крај БиХ као државе - каже Аврамовић.

Аврамовић подсјећа да државу дефинишу три критеријума: територија, становништво и суверена власт, која је изворна и оригинална, а не изведена.

- Суверенитет у свакој држави имају грађани и преносе га на легитимне представнике, а они у парламенту доносе законе. Нико изван Парламента не може донијети закон. Све ван тога је распад система и државе. Ово што се овдје дешава је покушај државног удара - поручује Аврамовић.

Неко је, додаје он, помислио да је ово диван начин да се Додик уклони.

- Имали су шансу на изборима, мораће да сачекају сљедеће изборе. На овај начин то не можете да урадите. Ако неко прихвати да може да се суди било ком појединцу по нечему што није закон донијет у Парламентарној скупштини. Шта се дешава ако се Шмит ујутру пробуди и каже да БиХ више није демократија, него је монархија, а монарх је Змај од Шипова. Да у том тренутку Савјет министара постаје крунски савјет, да ли они крећу са припремама за крунисање суверена. Шмиту сте дали право да суспендује парламент, доноси закон, зашто не би и судио? Зашто не би рекао да Дино Конаковић иде 20 година у затвор. Је л' поштујете ту одлуку? - каже он.

Додаје како је ово је преседан и Српска је склона да каже да су легитимни високи представници наметали законе, што је неисправно.

- Сви ти закони су прошли парламентарну процедуру, усвојени су у парламенту, постали су дио правног система БиХ и онда се поступало по њима. Ово је први случај гдје неко поступа по нечему што се не може сматрати законом - каже Аврамовић за АТВ.

Он примјећујете да нико од бошњачких правника није реаговао.

- Мислим да је вријеме да проговоре, да кажу 'да ово што је урађено, суспендован парламент, наметнут закон, је потпуно у реду и ми смо своје студенте учили погрешно'. Они ће морати да устану у одбрану не Милорада Додика, него БиХ. Мораће да кажу да је ово супротно међународном праву, Повељи УН-а члану 78 који дословно каже да сувереној држави, чланици УН-а нико не може наметати своју вољу, преточену у законе. Ово је супротно Уставу, ово је рушење Устава. Тужилац и судија су учинили тешка кривична дјела. Непоштено је што је судији дато да он одлучује о судбини БиХ - каже Аврамовић.

Аврамовић истиче да је консултовао бројне правнике и да му је можда најбољу дефиницију ове оптужнице дао угледни тужилац који је веома високо у хијерархији европског и свјетског Удружења тужилаца.

- Рекао је да би бољу оптужницу написао молер који је кречио на Правном факултету. Била би правнички утемељенија и смисленија него ова - препричава он.

Аврамовић истиче да је оптужница Тужилаштва БиХ срамота и да не зна како се неко упустио у то те да предсједник Републике проводи одлуке, а не доноси их.

- Судија Стрика, ако воли БиХ, једино што може да уради јесте да процес обустави. То је једино логично, онда БиХ улази у озбиљан проблем. Када суд прекрши Устав, то је крај. Суд је плаћен да штити закон и Устав. Ако их они прекрше, нико нема разлога да их штити и поштује. Да ли су све изјаве које је давао Милорад Додик, а са многим се нисам слагао, овим процесом доказао да је био у праву - каже он.

Аврамовић истиче да ако се процес не заустави да су дали за право Додику да је БиХ немогућа држава и право Републици Српској да повлачи потезе који се никоме неће свидјети.