latinica  ћирилица
30/11/2023 |  07:13 ⇒ 07:53 | Аутор: Агенције

Блинкен поново у Израелу, главна тема наставак примирја у Појасу Газе

Преговори Израела и Хамаса о продужењу привременог примирја у Појасу Газе настављени су уз посредство Катара и Египта. У Израел поново стигао и амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, илустрација)

 У ноћи између сриједе и четвртка пуштено је 16 талаца које је Хамас држао у Појасу Газе, као и 30 палестинских заробљеника из израелских затвора.

Хамас саопштио да је током израелског бомбардовања убијен најмлађи талац, 10-мјесечна беба Кфир Бибас, заједно са својом мајком и четворогодишњим братом. Израел још увијек провјерава наводе Хамаса. Сукоби и у Џенину на Западној обали, гдје је ухапшено 17 Палестинаца, рањено шест, укључујући двоје дјеце. Израелска војска саопштила да је убила два високорангирана оперативца Исламског џихада.

Преговори Израела и Хамаса о продужењу привременог примирја у Појасу Газе настављени су у ноћи између сриједе и четвртка, а рок претходно договореног примирја истиче у четвртак, 30. новембра. Катар и Египат, кључни посредници у преговорима, "веома су оптимистични" да ће споразум о прекиду ватре бити продужен.

Хамас је саопштио је да су у ранијим нападима током израелског бомбардовања Појаса Газе убијена три израелска таоца и навео да је ријеч о најмлађем таоцу, 10-мјесечном дечаку Кфиру Бибасу, његовом четворогодишњем брату и њиховој мајци. Из израелске војске су саопштили да проверавају тачност тврдње Хамаса и да су обавијестили породицу Бибас о случају, али да је "Хамас у потпуности одговоран за безбједност свих отетих у Појасу Газе".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће Израел, након завршетка примирја, наставити офанзиву на Појас Газе која за циљ има уништење Хамаса.

"Главни циљеви су елиминисање терористичке групе која влада Газом и враћање кући свих талаца отетих 7. октобра", рекао је Нетанјаху у видео обраћању.