latinica  ћирилица
30/11/2023 |  07:24 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Лавров допутовао у Скопље, Бугарска затворила свој ваздушни простор због Захарове

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је током ноћи у Скопље на састанак Савјета министара ОЕБС-а који се одржава у Сјеверној Македонији.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација)

Дужина руте министарског авиона износила је око 4.000 км, пут је трајао више од пет сати. Лавровљев авион је прелетио Турску и Грчку на путу за Сјеверну Македонију, иако се раније очекивало да ће летјети преко Бугарске.

Како јављају руски медији, бугарска страна одбила да дозволи прелет авиона шефа руског министарства спољних послова ако се у њему буде налазила званична представница руског дипломатског ресора Марија Захарова.

У Скопљу се одржава тродневни 30. скуп министара спољних послова Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), који ће окупити преко 70 делегација са око 1.000 чланова.

Министри ће донијети одлуке о даљем функционисању ОЕБС, а извесно је да ће одлучити да Малта преузме улогу предсједавајућег ОЕБС за 2024. годину.

Након више од три деценије независности, Сјеверна Македонија је први пут домаћин оваквог једног скупа, што се у земљи оцењује као велики успех домаће дипломатије. Припреме за овај догађај трајале су цијелу годину, а током скупа биће ангажовано више полицијских служби.