latinica  ћирилица
30/11/2023 |  09:18 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Како је Кисинџер говорио о БиХ - бесмислено инсистирање САД на опстанку БиХ (ВИДЕО)

Хенри Кисинџер, кога називају и патријархом америчке дипломатије, а који је преминуо данас у стотој години, прије 13 година је говорио да БиХ никада није постојала и да је бесмислено инсистирање САД на њеном опстанку.
Хенри Кисинџер (Фото: EPA/FENG LI / POOL) -
Хенри Кисинџер (Фото: EPA/FENG LI / POOL)

Некадашњи шеф Стејт департмента и Савјета за националну безбједност у вријеме Никсона и државни секретар у вријеме Форда и Никсона очитао је лекцију администрацији у Вашингтону.

- Не разумијем шта Америка жели да постигне на Балкану. Могли смо нешто да учинимо на почетку рата, када су Срби оптуживани да су масовно кршили људска права, како бисмо то спречили. Сада се, међутим, понашамо као да силом покушавамо да вратимо Србе у некакву митску Босну, која није постојала никада у историји. Не постоји "босански" језик, не постоји "босанска" култура. Босна је административна јединица која се састоји од Хрвата, муслимана и Срба, вјештачки створена у бившој Југославији и глупаво призната као држава од западних сила - категоричан је био Кисинџер.

Овај утицајни дипломата, сива еминенција многих америчких администрација, осврнуо се у интервјуу америчког новинару Чарлију Роузу, на погрешну политику САД према проблему БиХ.

- Ако погледате српску историју, видјећете да су се 600 година борили да њима не владају муслимани. Зато САД крши властито начело самоодређивања народа и зашто их наши медији називају "српским сепаратистима"? Зар покушавају да се одвоје од нечега што није постојало никада у историји? Сматрам да треба да створимо муслиманску државу, а осталим националностима дозволити да оснују своје независне државе или да се прикључе Хрватској и Србији. Не морамо да се мијешамо у балкански рат који се не може завршити чак и ако бисмо побиједили - рекао је доајен свјетске дипломатије.

Подсјећамо, Хенри Кисинџер, контроверзни добитник Нобелове награде и моћни дипломата чија је служба за вријеме двојице предсједника оставила неизбрисиви траг на америчкој спољној политици, преминуо је у сриједу у стотој години, саопштила је његова фирма за геополитички консалтинг, Kissinger Associates Inc

Кисинџер је умро у свом дому у Контектикату, саопштила је фирма, не наводећи више детаља.

Биће сахрањен у кругу породице, а касније ће у Њујорку бити одржана јавна комеморативна служба.