latinica  ћирилица
30/11/2023 |  09:29 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

У Српској потврђена три случаја великог кашља

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три лабораторијски потврђена случаја великог кашља (пертусиса), речено је Срни у овом институту.
Институт за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

Институт је, од појаве првих случајева оболијевања у сусједним земљама, свим здравственим установама у Републици Српској послао препоруке за поступање.

За примарну превенцију постоје ефикасне комбиноване вакцине, петовалентна и четверовалентна, које садрже компоненту против пертусиса (ДТаП-ИПВ-ХиБ и ДТаП-ИПВ) и које се дјеци дају у оквиру обавезног календара имунизације у Српској.

Сваком лицу које није вакцинисано, или је непотпуно вакцинисано према календару имунизације, у складу са узрастом треба надокнадити вакцину.

Пертусис или велики кашаљ представља веома заразну болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца.

Болест узрокује бактерија (Бордетела пертусис), која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, због чега настаје оштећење респираторне слузнице.

Пертусис се преноси капљичним путем.

Трајање инкубације је девет до десет дана (распон од шест до 21 дан), а особа је најзаразнија на почетку болести, приликом јављања симптома респираторне инфекције.