latinica  ћирилица
30/11/2023 |  09:54 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Центри за обуку важни за одржавање демократских избора

Тијела за спровођење избора кључна су за добро функционисање демократских институција и она би требала гарантовати начела независности, интегритета и транспарентности, те обезбиједити професионализам и обуку чланова изборне администрације и особља, порука је конференције о улози изборних центара за обуку коју је организовао Савјет Европе у Стразбуру.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић представио је на конференцији искуства о оснивању и дјеловању Центра за едукацију ЦИК-а, истичући да је Центар основан с циљем едукације тијела за управљање изборима и свих учесника и финансирања политичких странака на нивоу БиХ, на регионалном и међународном нивоу.

Арнаутовић је навео да је Центар за едукацију званично почео са радом у октобру 2017. године и да је све више препознат као центар у којем средњошколци и студенти, представници политичких странака, невладиног сектора и медија могу стећи знања о изборном процесу, демократији, могу остварити континуирано образовање и успоставити сарадњу.

Он је током боравка у Стразбуру одржао низ билатералних састанака са предсједницима и представницима изборних комисија Шведске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Грузије и других земаља, саопштено је из ЦИК-а.