latinica  ћирилица
30/11/2023 |  09:59 ⇒ 10:01 | Аутор: Агенције

Захарова: Поступци Софије граниче са стварањем опасног свјетског преседан

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је одлука бугарских власти да затвори ваздушни простор за авион шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова ако се она буде налазила у њему – опасна глупост.
Марија Захарова (Фото: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Марија Захарова (Фото: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

- Злобна глупост русофоба дошла је до тога да су први пут у нашој историји званичне власти забраниле да се на небу налази не авион, него човјек у авиону. Тако је било написано у званичној ноти бугарског Министарства спољних послова – авион може да прелети Бугарску, али Марија Захарова не може да путује авионом. Није ништа речено о томе да ли могу да прелетим Бугарску без авиона или свемиром - написала је Захарова на "Телеграму".

Она је подсјетила да је ваздушни саобраћај регулисан одредбама Чикашке конвенције о међународној цивилној авијацији из 1944. године.

Према документу, територијом државе сматрају се "копнене територије и сусједне територијалне воде", док ваздушни простор није укључен у тај термин.

Захарова је појаснила да су управо те одредбе требало да обезбиједе несметан лет изнад територије Бугарске, без обзира на рестриктивне мјере ЕУ.

- Није ријеч само о глупости, него о опасној глупости неког сплеткароша у структурама власти Бугарске - оцијенила је она.

Такође, упозорила је она, поступци Софије граниче са стварањем опасног свјетског преседана на основу којег Русија може предузети исте мјере против званичника НАТО који су на "реципрочним стоп листама".

- Да ли су размишљали о томе да ће створити опасан свјетски преседан? Мислим да не. Ко је дао право неписменим чиновницима из Софије да брукају бугарски народ? Иначе, ми смо већ у Скопљу - поручила је Захарова.

Раније је саопштено да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао током ноћи у Скопље на састанак Савјета министара ОЕБС-а који се одржава у Сјеверној Македонији. Путовао је преко Грчке, пренио је Спутњик.

Првобитно се претпостављало да ће се лет реализовати преко Бугарске, која је издала дозволу за лет. Међутим, бугарска страна је одбила да дозволи прелет авиона шефа руског министарства спољних послова ако се у њему буде налазила Захарова.