latinica  ћирилица
30/11/2023 |  10:15 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Стојановић: Плинске боце потребно је редовно контролисати

У протеклих неколико дана у Бањалуци су се догодиле двије експлозије за које се претпоставља да су узроковане цурењем плина из боца и у којима је живот изгубило једно лице. Ови случајеви још једно су упозорење о важности исправности боца које се користе у домаћинствима, њихове правилне употребе и пуњења.
Плинске боце - Фото: РТРС
Плинске боцеФото: РТРС

Грађани који у својим домаћинствима користе плинске боце, неопходно је да њихово пуњење препусте стручним лицима и овлаштеним фирмама. Милосав Стојановић, из фирме која се бави продајом и дистрибуцијом плина, нагласио је за Радио Републике Српске да је посебно води рачуна о исправности боце и сигурносног вентила

- Плинске боце, које у домаћинствима обично буду близу шпорета, имају цријево и испаривач на цријеву. Потребно је сваких шест мјесеци промијенити цријево и тај испаривач јер гума зна да испуца од топлоте или хладноће и ту може да "пусти" плин и да тако настане проблем - каже Стојановић

Употреба плинских боца и законом је регулисана. Приликом куповине или замјене боца у пунионицама, грађани треба да обрате пажњу на то да ли је боца коју преузимају испитана или није. Свака боца на себи треба да има утиснут назив произођача, серијски број, годину производње и годину последњег периодичног испитивања са утиснутим жигом.

- Боце које немају потребан квалитет, на испитивању се одбацују како се не би нашле у промету. Плинске боце немају старосно ограничење тако да свака боца код које се испитивањем утврди да испуњава услове, може да се користи. Не могу се користити боце на којима су видљива оштећења или промјена облика, чак и ако је извршено и периодично испитивање - каже за наш радио портпарол Инспектората Републике Српске, Душанка Николић.

Републичка термоенергетска инспекција у овој години, у пунионицама и на продајним мјестима, прегледала је више од 5500 боца за пропан – бутан гас.

На 97 боца утврђени су недостаци при спољашњем прегледу, због чега су упућене на репарацију.