latinica  ћирилица
30/11/2023 |  11:53 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Кнежевић: Недопустиво да градоначелник Бијељине збуњује грађане нетачним изјавама

Директор ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске "Др Васо Бутозан" Драган Кнежевић рекао је, поводом изјаве градоначелника Бијељине Љубише Петровића у вези са одлуком о исплати штете од афричке куге свиња, да је недопустиво збуњивати грађане неодговорним и нетачним изјавама.
Драган Кнежевић - Фото: РТРС
Драган КнежевићФото: РТРС

- Наиме, податак који је градоначелник Петровић изнио да од два милиона КМ одлуком Управног одбора Фонда солидарности од 29. новембра 2023. новац неће добити нико из Бијељине, напросто није тачан, јер је предметном одлуком обухваћено 18 ветеринарских организација са територије града Бијељина у дјелимичним износима за поступке еутаназије свиња и санацију терена, као и дјелимична исплата за ЈУ Ветеринарски институт Др Васо Бутозан - рекао је Кнежевић.

Такође, додао је он, ресорни министар Саво Минић потврдио је да ће од посљедња предвиђена два милиона КМ бити исплаћено 150 корисника са територије града Бијељина, саопштено је из Института.

- Стручна лица Института су од првог дана од појаве афричке куге свиња свакодневно улагали максималне напоре управо на територији града Бијељина да задатке из своје надлежности обаве на најпрофесионалнији могући начин, како при епизоотиолошком извиђању, узорковању, транспорту узорака до акредитоване лабораторије и спровођењу анализа, све у року од 24 часа, за шта смо добили све похвале од домаће и међународне стручне јавности - рекао је Кнежевић.

Додатно, истакао је он, менаџмент Института је формирао додатну лабораторију за молекуларну дијагностику и у пословници у Бијељини да би, уз лабораторију у Бањалуци, успјели повећати капацитете и за више него дупло, у чему и јесте постигнут успјех, те да би одговорили свим постављеним захтјевима за узорковање и анализе у том периоду.

- Ветеринарски институт увијек мора одржавати спремност за појаву заразних болести, а посљедњих дана се појавила високо патогена авијарна инфлуенца на домаћој живини у Хрватској, као и на дивљим птицама у Србији, болест која спада у зоонозе и преноси се на људе, што указује да ЈУ Ветеринарски институт поново мора бити спреман за борбу против и ове заразне болести, уколико се појави на територији Републике Српске - рекао је Кнежевић.

Он је зато позвао градоначелника Бијељине да, прије него изађе у јавност са одређеним информацијама, прво те информације провјери, јер нетачно информисање прије свега фармера који су претрпјели штету отежава ионако тешку ситуацију у којој су се нашли.

Из Министарства пољопривреде Српске јуче је саопштено како ће се средства од два милиона КМ, које је одобрио Управни одбор Фонда солидарности Републике Српске за сузбијање посљедица афричке куге свиња, искористити за стоодстотну накнаду штете за кориснике чија штета износи до 5.000 КМ, као и за дјелимичну накнаду штете за веће кориснике.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је потом навео да "ништа од поменутих средстава неће завршити у граду који води".