latinica  ћирилица
30/11/2023 |  12:35 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Додик: Јавне финансије Српске су уравнотежене

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су јавне финансије Српске уравнотежене и да је укупан дуг неупоредиво нижи него у многим развијеним земљама.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је навео да се сваких неколико мјесеци пласирају дезинформације да ће Република Српска банкротирати, због чега је недавно рекао да ће се то прије дестити Њемачкој него Српској.

Говорећи о могућностима Српске да на тржиштима капитала емитује еврообвезнице, Додик је за магазин НИН рекао да је Српска у контакту са берзама у Шангају, Пекингу и још неким, а олакшавајућа околност је што је већ била присутна на берзама у Бечу и Лондону.

- У нормалним ситуацијама уобичајено је да инвеститори, кад им се уредно плаћају обавезе, репрограмирају дуг. Ми смо на Бечкој берзи емитовали еврообвезнице прије пет година, у међувремену су камате значајно повећане тако да смо купце морали да исплатимо, да би они новац даље пласирали по већим каматама. Због правила берзе нисмо могли на исте пласмане да уговарамо више камате и били смо присиљени да у јуну вратимо 300 милиона марака, што је био озбиљан новац за Републику Српску. Успјели смо, упркос неким опструкцијама, које су ишле дотле да је од неких банака тражено да не финансирају Републику Српску - рекао је Додик.

Додик је рекао да је захвалан Србији која је у једном тренутку опште хајке на Српску, преко неких финансијских институција, откупила дио еврообвезница које су раније емитоване и тиме помогла Српској, те истакао да и у наредном периоду очекује помоћ Србије јер Српска своје обавезе редовно сервисира.

- Нисмо ми, дакле, тај новац добили на поклон, већ враћамо и дио главнице и припадајуће камате. Све земље излазе на међународно тржиште, а пошто смо ми спријечени у томе, принуђени смо на овакве аранжмане. А да је стање боље него што неки мисле свједочи и то што смо се ових дана договорили да пензије уместо 10. јануара, исплатимо 5. јануара, прије Божића - рекао је Додик.

Предсједник Републике је навео да је његов приједлог да се минималац у Српској повећа на 1.050 КМ јер је добра плата мотив да људи не оду из земље.

Додик је рекао да је његов приједлог да се минималац повећа на 1.050 КМ, с тим да обухвати и регрес, топли оброк и друга лична примања.

- Ја то не могу да наметнем и о томе би требало да се договоре Влада, послодавци и синди кати. Добра плата је једини мотив да људи не оду из земље, а привреда се ионако жали да би раднике требало да увозимо јер их нема довољно - рекао је Додик

Говорећи о одлуци Министарства финансија САД да на листу санкција стави и његовог сина и ћерку и њихове четири фирме, Додик је рекао да ништа из образложења санкција није истина.

- Сили попут САД проблем је један ресторан у Бањалуци, у коме се све ради легално и у који не долазе људи из криминалног миљеа. А доказом корупције се сматра то што службеник из Владе оде тамо да попије пиће. Зашто не покрену посту пак пред судом и докажу те оптужбе? Ми нисмо мафијашка породица. Кад је 1990. дозвољено оснивање приватних фирми, имали смо највеће приватно предузеће у бањалучкој регији. Никада нисмо били сиромашни, 20 година се прича да сам лопов и криминалац, а никад ниједан поступак није покренут - рекао је Додик.