latinica  ћирилица
30/11/2023 |  13:14 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Епархија рашко-призренска: Кривична пријава против Џуфке, полиција да разјасни све околности

Због насилне провале и злоупотребе објекта Српске православне цркве у селу Ракиници на Космету, Епархија рашко-призренска ће поднијети кривичну пријаву против Николе Џуфке и тражити да полиција разјасни околности око учешћа представника општине Подујево у овом кривичном чину, саопштила је данас епархија.
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска) -
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска)

- Никола Џуфка је грађанин Републике Албаније из Елбасана и није свештено лице, већ се лажно представља као православни свештеник - истиче се у саопштењу.

Истичу да је ово кривично дјело само још једно низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске Православне цркве, односно "албанизацију" или "косоваризацију" српске духовне и културне баштине.

- На процес културне апропријације наше баштине Епархија рашко-призренска указује већ годинама. Овај најновији случај је наше наводе потврдио, овога пута на неспоран и крајње забрињавајуће начин. Овакви и слични акти указују на хитну потребу заштите наше културне и духовне баштине, прије свега од појединаца и организација повезаних са "косовским" институцијама, или са појединцима које делују уз већу или мању подршку тих институција - наводи се у саопштењу.